The 69 Eyes: Cu Maestrul Vampir Jyrki 69 despre natura intima a lui X

365 vizualizări
Citeste varianta in engleza a interviului AICI/ Read the English version HERE

Vampirii din Helsinki, THE 69 EYES, se pregatesc sa lanseze albumul cu numarul zece la sfarsitul acestei luni, pe data de 28.09.2012. Materialul, intitulat „X” sarbatoreste implinirea a mai mult de doua decenii de cand linistea sufleteasca a fanilor genului „goth’n’roll” este tulburata de acordurile dramatice ale carismaticilor finlandezi.

In anticiparea acestui eveniment, Maximum Rock Magazin l-a trezit pe vampirul-sef Jyrki 69 (voce) din odihna sa nosferatica si l-a intervievat cu privire la noul material discografic, si multe altele.

Si ca sa citam din „Dracula”: Enter (this interview) freely. Go safely, and leave something of the happiness you bring!

Noul vostru album „X” este plin de dragoste. Aveti 4 piese care contin cuvantul „iubire” in titlu: „Love Runs Away”, „If You Love Me the Morning After”, „I Love the Darkness in You”, „When a Love Comes to an End”. Ati devenit si mai romantici decat erati?
Cand am inceput sa scriu versurile pentru album, ma despartisem deja de prietena mea, asa ca mi-a fost usor sa transfer acele sentimente in texte. Albumul este unul senzual si elegant. Contine mai multe saruturi pasionale si lacrimi, din cele varsate pe o scrisoare de dragoste.

Judecand dupa ultimul vostru single „Red”, s-ar spune ca ati renuntat la eticheta de „goth’n’roll” in favoarea celeia de „pop’n’goth”. Melodia este dramatica si catchy iar orchestratia merge intr-o directie pop-rock. Cum de ati ales sa „luminati”, instrumental vorbind, atmosfera pieselor voastre?
Albumul nostru precedent, „Back In Blood”, a fost inregistrat la Hollywood, asa ca am prins acea atitudine si acel beat agresiv, tipic americane. „X” a fost facut in Suedia, motiv pentru care se concentreaza mai mult pe melodicitate si pe refrene. Am vrut sa compunem un album care sa contina muzica frumoasa, piese memorabile si linii melodice melancolice.

Ati declarat in repetate randuri ca acesta este cel mai bun album al vostru. Trupele au tendinta sa spuna acest lucru despre noile lor materiale. Chiar credeti ca „X” este capodopera voastra?
Este in mod clar cel mai bun album pe care l-am compus. Piesele sunt nemuritoare iar refrenele sunt pur si simplu grozave. Mai mult, din punct de vedere vocal sunt in forma perfecta, iar sound-ul trupei este cum nu se poate mai bun.  

 

„Vampirul este Eternul Idol Rock”

De-a lungul timpului, v-ati mandrit cu influente ca The Mission UK, The Sisters of Mercy si The Cult. De ce credeti ca acest „idiom” gotic este inca atat de puternic?
Cred ca este puternic datorita muzicii nemuritoare si universale a acestor formatii. Si inca un lucru, modul „gotic” de a privi lumea dupa ochelarii de soare pusi pe chipul romantismului le ofera oamenilor o scapare din realitatea cotidiana. Intotdeauna a fost cool sa te imbraci in negru.   

In versurile voastre ai spune ca Shakespeare s-a intalnit cu un vampir cu inima franta. Intotdeauna reusiti sa situati povestile intr-o dimensiune diferita de cea a realitatii imediate. Te mai inspira astazi lucrurile care te miscau la inceputul carierei voastre?
Inspiratia mea o constituie viata in sine, vremurile, locurile in care calatoresc, lucrurile de care sunt interesat in momentul respectiv. De data aceasta, insa, inspiratia mi-a fost oferita de sfarsitul relatiei mele cu fosta iubita. Acest tip de suferinta se potriveste foarte bine cu melodiile noastre melancolice si a devenit tema intregului album.

Ca tot vorbeam despre vampiri, se pare ca v-ati luat in serios eticheta de „Vampiri din Helsinki” (Helsinki Vampires). Ati sustinut ca acest statut – de vampir – este o sursa de creativitate. Ce semnificatie are, de fapt, aceasta metafora a vampirului?
Este vorba despre eternul idol rock.

„Borderline” este cea mai frumoasa piesa pe care am compus-o pana acum, iar „Black” va fi hitul care va anima intru eternitate discotecile gotice.”

Chiar daca acest tip de sensibilitate gotica este in voga astazi, nu este la fel de populara ca metalul sau rockul alternativ. Crezi ca forta ei se trage tocmai din faptul ca nu toata lumea o intelege?
Sincer, nu imi pasa absolut deloc. Oamenii trebuie sa inceteze sa mai fie atat de seriosi si sa inceapa sa se bucure de viata si de muzica.

Personal, nu mi-a prea placut noul videoclip. Contine prea multe blonde focoase si nu prea este pe gustul meu. De ce ati ales sa filmati un videoclip care merge dupa principiul „masina tare, gagica sexy”, in loc sa mizati pe reteta brunetei triste care se plimba prin cimitire?
Cred ca videoclipul este grozav. Regizorul, Patric Ullaeus, s-a autodepasit. Voiam ca videoclipul sa exprime acel lux misterios tipic suedez, sa avem un castel suedez cu o gradina superba in el si sa conducem o masina de lux plina cu blonde in rolul unor „vaduve negre” satanice. Voiam sa fie ca o scena din filmul „The Girl With the Dragon Tatoo” , regizat de David Fincher. Am filmat in Goteborg. Este cel mai frumos videoclip  pe care l-am facut vreodata si vom mai filma unul cu Patric in curand.

Semeni un pic cu Elvis Presley si esti si un fan al muzicii lui. Cum ar fi ca lumea sa iti spuna „the dark Elvis”, sau „Graveyard Elvis”, sau „Elvis Allan Poe”?
Doamne, nu! As prefera sa inregistrez un duet cu Lisa Marie Presley!

Doua melodii favorite de pe album si motivele pentru care iti plac.
„Borderline” este cea mai frumoasa piesa pe care am compus-o pana acum, iar „Black” va fi hitul care va anima intru eternitate discotecile gotice.

Aveti vreun plan sa concertati in Romania?
Am vrea foarte mult sa cantam in Romania! Va rog sa ne invitati cat mai curand!

Kiitos paljon Jyrki!

 
Citeste AICI recenzia albumului „X”

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*