
After Forever
A fost înființată în 1995 de către Mark Jansen, Joep Beckers, Jack Driessen și Sander Gommans. Inițial, trupa s-a numit ”Apocalypse” și făcea cover-uri după piese death metal. Cooptarea solistei Floor Jansen, în 1997, a determinat formația să-și schimbe stilul muzical: acum se adoptă sound-ul symphonic, adaptat vocii noii soprane, care alternează cu growl-ul lui Gomman și screaming-ul lui Jansen. Trupa începe să compună piese proprii, iar în 1999 își schimbă numele în ”After Forever”, după melodia omonimă a celor de la Black Sabbath. În 2009, olandezii își încheie definitiv activitatea.

Gamma Ray
Veteranii power metal-ului german au peste 25 de ani de activitate. Trupa a fost înființată în anul 1989, de către Kai Michael Hansen, după ce acesta decide să părăsească Helloween. Împreună cu Ralf Scheepers, fostul vocalist al Tyran Pace, Hansen îi cooptează pe Uwe Wessel, ca și basist, respectiv pe Mathias Burchardt la tobe. Numele trupei a fost preluat după piesa ”Gamma Ray”, interpretată de conaționalii lor de la Birth Control. Originară din Hamburg, Gamma Ray este considerată drept una dintre cele mai influente formații ale scenei heavy metal germane.
Godsmack
Și-au făcut debutul pe scena metal-ului acum 20 de ani, când Sully Erna decide să coopteze în formația sa, denumită pe atunci ”The Scam”, pe basistul Robbie Merrill, chitaristul Lee Richards și pe Tommy Stewart, la tobe. La scurt timp după înregistrarea primelor melodii, are loc schimbarea numelui formației în ”Godsmack”, acesta fiind inspirat de titlul piesei ”God Smack”, lansată în 1992 de Alice in Chains.
Judas Priest
În 1970, K.K. Downing, Ian Hill și John Ellis pun bazele grupului Freight, membrii acestuia fiind originari din West Bromwich, Marea Britanie. La scurt timp, cei trei îl întâlnesc pe Al Atkins, liderul formației locale Judas Priest, denumită după piesa ”The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest” a lui Bob Dylan. În același an, trupa lui Atkins își încheie activitatea, iar acesta este de acord să devină vocalist în grupul lui Downing. Totodată, are loc schimbarea numelui trupei Freight în ”Judas Priest”. În 1973, Al Atkins, împreună cu toboșarul Alan Moore părăsesc formația, iar la scurt timp este cooptat ca vocalist Rob Halford, în timp ce rolul de percuționist este atribuit lui John Hinch. De-a lungul timpului au survenit numeroase schimbări în componența trupei, însă acest lucru nu a afectat cu nimic prestația impresionantă a celor de la Judas Priest de-a lungul anilor.
Mayhem
Trupa a fost înființată în anul 1984 de chitaristul Øystein Aarseth, basistul Jørn Stubberud și toboșarul Kjetil Manheim. Numele formației a fost inspirat de piesa ”Mayhem with Mercy” a celor de la Venom. Mayhem este considerată ca fiind o trupă-etalon a black metalului, istoria grupului norvegian fiind una extrem de controversată. Două evenimente majore au marcat evoluția formației: suicidul vocalistului Per Yngve Ohlin (cunoscut sub numele de ”Dead”) în 1991, respectiv asasinatul lui Øystein Aarseth (”Euronymous”), care a avut loc în anul 1993. Albumul ”De Mysteriis Dom Sathanas” rămâne și astăzi un material de referință al genului amintit.
Overkill
În 1980, Rat Skates și D.D. Verni, la acea vreme membri ai formației punk ”The Lubricunts”, erau în căutarea unor noi colegi. Aceștia au publicat un anunț prin care căutau un chitarist și un nou vocalist. La scurt timp, cele două posturi au fost ocupate de Robert Pisarek, la chitară, respectiv Bobby Ellsworth la voce. După numeroase încercări de schimbare a numelui trupei, s-a hotărât ca aceasta să se numească ”Overkill”, asemănător piesei lansate în 1979 de Motörhead. Printre cele mai importante albume lansate de formația americană se numără ”Under the Influence” (1988), ”The Years of Decay” (1989) și ”I Hear Black” (1993).
Rage
Formată în 1984 de către Peter ”Peavy” Wagner (voce, bas), Jörg Michael (tobe) și Jochen Schröder (chitară), trupa s-a numit inițial ”Avenger”. După lansarea albumului de debut ”Prayers of Steel”, în 1985, membrii formației decid să schimbe numele acesteia în ”Furious Rage”, apoi în ”Rage”, deoarece în Anglia exista deja o trupă care se numea ”Avenger”. Numele ”Rage” a fost preluat după melodia omonimă a celor de la Judas Priest. Alături de Helloween, Blind Guardian și Grave Digger, Rage se numără printre pionierii power metal-ului german din anii ’80.

Lasă un comentariu