10 formații metal ale căror nume au fost inspirate de piese consacrate

Una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să le ia o formație la început de drum este alegerea unui nume potrivit. Acesta trebuie să definească trupa în totalitatea ei, să nu fie foarte lung și să atragă atenția celui care îl întâlnește. Inspirația în alegerea numelui vine din surse diverse, cele mai multe dintre acestea fiind muzica, literatura, mitologia și, uneori, chiar filmele.
De data aceasta, vă prezentăm câteva dintre formațiile de metal ale căror nume au fost inspirate de piese consacrate:

After Forever

A fost înființată în 1995 de către Mark Jansen, Joep Beckers, Jack Driessen și Sander Gommans. Inițial, trupa s-a numit ”Apocalypse” și făcea cover-uri după piese death metal. Cooptarea solistei Floor Jansen, în 1997, a determinat formația să-și schimbe stilul muzical: acum se adoptă sound-ul symphonic, adaptat vocii noii soprane, care alternează cu growl-ul lui Gomman și screaming-ul lui Jansen. Trupa începe să compună piese proprii, iar în 1999 își schimbă numele în ”After Forever”, după melodia omonimă a celor de la Black Sabbath. În 2009, olandezii își încheie definitiv activitatea.

 526 photo

Bathory

Considerați ca fiind pioneri ai stilului viking metal, metaliștii suedezi și-au făcut debutul în anul 1983, în formula: Tomas ”Quorton” Forsberg (voce, chitară), Fredrik Melander (bas) și Jonas Åkerlund (tobe). Referitor la originea numelui trupei, Quorton susținea faptul că ideea i-a venit în urma unei vizite în cadrul ”The London Dungeon”, un punct de atracție turistică cu tematică horror din inima capitalei engleze, în timp ce Åkerlund era de părere că numele ”Bathory” a fost preluat după piesa ”Countess Bathory”, lansată în 1982 de formația de black metal Venom. Înainte ca acest nume să rămână definitiv, trupa s-a mai numit ”Nosferatu”, ”Natas”, ”Mephisto”, ”Elizabeth Bathory” și ”Countess Bathory”. Bathory s-a destrămat în 2004, ca urmare a decesului liderului formației, Tomas ”Quorton” Forsberg.

Bathory

Gamma Ray

Veteranii power metal-ului german au peste 25 de ani de activitate. Trupa a fost înființată în anul 1989, de către Kai Michael Hansen, după ce acesta decide să părăsească Helloween. Împreună cu Ralf Scheepers, fostul vocalist al Tyran Pace, Hansen îi cooptează pe Uwe Wessel, ca și basist, respectiv pe Mathias Burchardt la tobe. Numele trupei a fost preluat după piesa ”Gamma Ray”, interpretată de conaționalii lor de la Birth Control. Originară din Hamburg, Gamma Ray este considerată drept una dintre cele mai influente formații ale scenei heavy metal germane.

Gamma Ray

Godsmack

Și-au făcut debutul pe scena metal-ului acum 20 de ani, când Sully Erna decide să coopteze în formația sa, denumită pe atunci ”The Scam”, pe basistul Robbie Merrill, chitaristul Lee Richards și pe Tommy Stewart, la tobe. La scurt timp după înregistrarea primelor melodii, are loc schimbarea numelui formației în ”Godsmack”, acesta fiind inspirat de titlul piesei ”God Smack”, lansată în 1992 de Alice in Chains.

Godsmack

Judas Priest

În 1970, K.K. Downing, Ian Hill și John Ellis pun bazele grupului Freight, membrii acestuia fiind originari din West Bromwich, Marea Britanie. La scurt timp, cei trei îl întâlnesc pe Al Atkins, liderul formației locale Judas Priest, denumită după piesa ”The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest” a lui Bob Dylan. În același an, trupa lui Atkins își încheie activitatea, iar acesta este de acord să devină vocalist în grupul lui Downing. Totodată, are loc schimbarea numelui trupei Freight în ”Judas Priest”. În 1973, Al Atkins, împreună cu toboșarul Alan Moore părăsesc formația, iar la scurt timp este cooptat ca vocalist Rob Halford, în timp ce rolul de percuționist este atribuit lui John Hinch. De-a lungul timpului au survenit numeroase schimbări în componența trupei, însă acest lucru nu a afectat cu nimic prestația impresionantă a celor de la Judas Priest de-a lungul anilor.

Judas Priest

Mayhem

Trupa a fost înființată în anul 1984 de chitaristul Øystein Aarseth, basistul Jørn Stubberud și toboșarul Kjetil Manheim. Numele formației a fost inspirat de piesa ”Mayhem with Mercy” a celor de la Venom. Mayhem este considerată ca fiind o trupă-etalon a black metalului, istoria grupului norvegian fiind una extrem de controversată. Două evenimente majore au marcat evoluția formației: suicidul vocalistului Per Yngve Ohlin (cunoscut sub numele de ”Dead”) în 1991, respectiv asasinatul lui Øystein Aarseth (”Euronymous”), care a avut loc în anul 1993. Albumul ”De Mysteriis Dom Sathanas” rămâne și astăzi un material de referință al genului amintit.

Mayhem

Overkill

În 1980, Rat Skates și D.D. Verni, la acea vreme membri ai formației punk ”The Lubricunts”, erau în căutarea unor noi colegi. Aceștia au publicat un anunț prin care căutau un chitarist și un nou vocalist. La scurt timp, cele două posturi au fost ocupate de Robert Pisarek, la chitară, respectiv Bobby Ellsworth la voce. După numeroase încercări de schimbare a numelui trupei, s-a hotărât ca aceasta să se numească ”Overkill”, asemănător piesei lansate în 1979 de Motörhead. Printre cele mai importante albume lansate de formația americană se numără ”Under the Influence” (1988), ”The Years of Decay” (1989) și ”I Hear Black” (1993).

Overkill

Queensrÿche

Cazul acestei formații este diferit de ceea ce v-am prezentam anterior, deoarece numele grupului a fost inspirat de o piesă compusă chiar de Queensrÿche. Astfel, după ce chitaristul Michael Wilton înființează în 1978, alături de Chris DeGarmo, formația Joker, iar în 1980, ca urmare a cooptării toboșarului Scott Rockenfield, trupa își schimbă numele în ”Cross+Fire”, are loc o nouă modificare a numelui trupei în ”The Mob”, după piesa ”The Mob Rules” a celor de la Black Sabbath. În 1982 se decide, din nou, schimbarea numelui trupei, membrii acesteia hotărând să denumească formația după titlul uneia dintre primele piese compuse de ei și anume ”Queen of the Reich”. A intervenit, însă, o mică problemă, pronunțarea numelui trupei, ”Queensreich”, era asociată cu nazismul, iar formația hotărăște să înlocuiască cuvântul ”reich” cu ”ryche”, termen folosit în engleza medievală, desemnând, la fel ca și substantivul german ”reich”, un regat, un imperiu sau o țară. Queensrÿche este un nume de referință al progressive metal-ului, având peste 20 de milioane de discuri vândute în întreaga lume.

Queensryche

Rage

Formată în 1984 de către Peter ”Peavy” Wagner (voce, bas), Jörg Michael (tobe) și Jochen Schröder (chitară), trupa s-a numit inițial ”Avenger”. După lansarea albumului de debut ”Prayers of Steel”, în 1985, membrii formației decid să schimbe numele acesteia în ”Furious Rage”, apoi în ”Rage”, deoarece în Anglia exista deja o trupă care se numea ”Avenger”. Numele ”Rage” a fost preluat după melodia omonimă a celor de la Judas Priest. Alături de Helloween, Blind Guardian și Grave Digger, Rage se numără printre pionierii power metal-ului german din anii ’80.

Rage

Rage Against The Machine

Ca urmare a părăsirii formației Lock Up, în 1991, Tom Morello decide să pună bazele unui nou grup. Curând, lui Morello i se alătură basistul Tim Commeford, vocalistul Zack de la Rocha și Brad Wilk, la tobe. Numele noii formații a fost inspirat de piesa ”Rage Against The Machine”, interpretată de Zack de la Rocha alături de formația de hardcore punk Inside Out. RATM s-a remarcat de-a lungul timpului prin melodii cu puternică tentă politică, fiind una dintre primele promotoare ale genului rap metal. După o pauză de 7 ani, între 2000 și 2007, Rage Against The Machine a revenit pe scenă, însă nu pentru mult timp, deoarece începând cu 2011 trupa a încetat să mai aibă concerte.

Rage-Against-the-Machine
 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*