100 de melodii rock și metal care au definit anii ’80 – Anul 1980

100 de melodii rock și metal
100 de melodii rock și metal

100 de melodii rock și metal care au definit anii ’80- ANUL 1980.

Anii ’80 au fost deceniul în care muzica hard rock și heavy metal au fost intens popularizate, devenind parte din mainstream. Titanii anilor ’70 au schițat scena hard și metal, dar practic fiecare subgen al metalului care există astăzi își are originile în anii 80. Lumea în care trăiam era convulsivă. Războiul Rece era în plină desfășurare, insuflând paranoia, frica și delirul în rândul oamenilor. Schimbarea a intervenit o dată cu căderea Zidului Berlinului, la sfârșitul deceniului.

Apariția CD-ului a schimbat modul în care tinerii ascultau muzică, făcând muzica mult mai accesibilă acestora.

Lansarea MTV în 1981 a însemnat o adevărată revoluție în muzică, care a adus un flux nesfârșit de muzică în casele tinerilor din lumea democrată. Această revoluție a dat naștere unei armate de formații care au devenit foarte rapid superstaruri: Iron Maiden, Def Leppard, Guns N’ Roses, Metallica, Judas Priest. Astăzi, aceste formații au statut de formații ICON ale metalului, fiind reperul la care aspiră noile generații de trupe metal. De asemenea, emisiunea Headbangers Ball de la MTV a ajutat la popularizarea metalului în lumea întreagă.

Au existat și eroi mai puțin cunoscuți: vizionarii doom Trouble și Candlemass, thrasheri care împing granițele Holy Moses, pionierii metalului extrem Bathory și Hellhammer. Lista acestor formații care nu au devenit foarte cunoscute, dar care au explorat noi directii muzicale, este foarte lungă.

Am ales câte zece piese emblematice din fiecare an al anilor 1980 pentru a crea un playlist care, credem noi, definește anii 80.

Începem cu primul episod, în care acoperim anul 1980 și vom continua cu un episod nou în fiecare zi.

Vom încheia cu un articol despre scena hard si heavy metal a României din anii ’80 si vom alerge și zece melodii românești definitorii pentru această scenă rock.

AC/DC- Back in Black

Moartea charismaticului vocalist Bon Scott ar fi putut să însemne dispariția formației AC/DC. Surprinzător, ei l-au cooptat ca vocalist pe Geordie Brian Johnson și au explodat cu imensul album „Back to Black”.

BLACK SABBATH- HEAVEN AND HELL

După schimbarea: Ozzy out, Ronnie James Dio in, a apărut o noua perioadă de aur pentru Black Sabbath, strămoșii heavy metalului. Magnifica piesă de titlu a primului lor album al noului deceniu a stabilit un nou reper pentru ei.

DIAMOND HEAD- Am I Evil ?

Opt minute și 25 de secunde de muzică heavy de la o mare trupă NWOBHM. Am I Evil? este un monument sonor al epocii, după cum au declarat de multe ori James Hetfield și Lars Ulrich.

GIRLSCHOOL- EMERGENCY

Girlschool, formație feminină NWOBHM, a explodat cu albumul lor clasic de debut, Demolition. Această melodie headbanger cu infuzii de punk este una clasică, din păcate, puțin cunoscută de rockerii din ziua de azi.

IRON MAIDEN- SANCTUARY

La început, Iron Maiden au fost considerați niște punkeri cu părul lung, spre supărarea bassistului Steve Harris. Cu Paul Di’Anno vocal, acesta a fost al doilea single al formației și a creionat viitorul sound Iron Maiden.

JUDAS PRIEST- Breaking the Law

Judas Priest a apărut în anii 70, dar abia albumul Bristish Steel a dat o melodie metal nemuritoare, melodie care a pus heavy metalul britanic pe harta muzicală a lumii.

KILLING JOKE- WARDANCE

Punkul și metalul erau în război în anii 80, dar ritmurile convulsive ale lui Wardance și urletul distorsionat bark-at-the-moon al lui Jaz Coleman au unit fanii celor doua stiluri muzicale. Mohawk-ul punkerilor și părul lung al metaliștilor au incheiat un pact de „prietenie”.

THE MISFITS- Last Caress

Inventatorii subgenului horror punk, Misfits au creat cu această melodie cu o durată de doar 1 minut si 41 de secunde un întreg subgen muzical nihilist nou.

MOTORHEAD- Ace of Spades

Melodie clasică heavy metal. Toți cei trei componenți Motorhead din videoclip au dispărut dintre noi, dar Ace Of Spades va exista pentru întotdeauna în inimile rockerilor de pretutindeni.

OZZY OSBOURNE- Crazy Train

Plecat din Black Sabbath, nimeni nu ar fi crezut că Ozzy va deveni unul din cei mai mari staruri metal al anilor ’80. Însoțit de chitaristul Randy Rhoads, a pornit pe drumul, încă firav, al metalului cu acest imn nebun și nu s-a mai oprit din drum.

Mâine vom avea Serialul 2, cel al anului 1981.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*