Ad Hoc – Lansare videoclip “Dezmat, licori si muzici medievale”/ 07.06.2014/ Clubul Taranului, Bucuresti

712 vizualizări

In seara de sambata,  7 iunie, ne-am petrecut in stil medieval cu “Dezmat, Licori si Muzici Medievale” alaturi de grupul Ad Hoc, in cadrul unui concert-eveniment de lansare de videoclip ce a avut loc in Clubul Taranului, Bucuresti.

Ad Hoc, un proiect acustic de medieval/ folkloric punk infiintat in anul 2009 la Oradea sub patronatul lui Sergiu ‘Corbu’ Boldor, se autocaracterizeaza ca fiind “o haita de patru flacai si-o zana” care abordeaza o atitudine punk imbinata cu elemente folclorice romanesti exprimata printr-o melodie medievala.

Trecut prin multe avataruri si formule, grupul este compus din Sergiu ’Corbu’ Boldor (vioara, voce), Dan ’Ursu’ Olar (tapan), Elena Stoica (vioara), Igor Antoniuc (chitara) si Andrei Nagy (violoncel) si ofera publicului o alternativa muzicala inedita.

Din punct de vedere al performantelor, un lucru demn de mentionat este acela ca Ad Hoc si-au lansat albumul de debut – “Dezmat, Licori si Muzici Medievale” – gratuit, intr-un numar de 10.000 de copii care au venit impreuna cu numarul 7 al revistei Harap Alb Continua.

Concertul incepe in jurul orei 21:35 cu “Legenda”: un moment solemn pe care cei cinci membrii Ad Hoc si-au dat mana intr-un fel de canalizare a fortelor creatoare, in timp ce pe fundal versurile piesei-poezie prezinta trupa intr-un mod inedit. Aceasta “haita pagana” au o prezenta scenica puternica si o costumatie care intareste crezul etnic al grupului: piele, blanuri, chimiruri si camasi traditionale alaturate stergarelor romanesti folosite pe post de prosoape si a unui diavol-papusa legat de microfon.

Prima melodie “cu muzica” va fi “Nefiltrata” dandu-se astfel startul curgerii licorilor si dezmatului. Plin de energie si pasiune, Ursu se dezechilibreaza si cade pe spate, moment in care publicul il incurajeaza sincer prin aplauze furtunoase. Asa se intampla pe la petreceri!

Mai departe, incingem jocul odata cu piesele instrumentale “Piratii” si “Saltarello La Regina” si, incetul cu incetul, dam frau liber imaginatiei, proiectandu-ne intr-o petrecere de curte regala englezeasca din vremuri indepartate cu muzicieni extrem de pasionati, femei frumoase si mese imbelsugate.

Trupetii il invita pe scena pe Luci (baterie) si continua cantarea cu “Triskelion”, o piesa a carui titlu este de influente pagane. In cultura celtica, Triskelionul reprezinta un simbol magic format din trei spirale. Din punct de vedere muzical, piesa se bazeaza pe celebra “Catherine Howards’s Fate”. Aici insa, versurile in limba romana ofera conotatii de basm.

Pe “Skundrika”, Ursu ne antreneaza intr-o sesiune de batut din palme ritmic, ne incanta cu un solo, iar mai apoi dansul reincepe pe un sunet care te face sa vrei sa rupi podeaua. Desi singurele versuri ale aceste piese au fost “Hei! Hei!”, acestea au fost cantate de catre public cu toata vigoarea.  Continuam cu “Basileus”, dar nu inainte de a asculta o poveste, Corbu spunandu-ne despre originea licuricilor, care s-au nascut dintr-un demon spart in bucatele!

“Slavic Warriors” si “Ai Vis Lo Lop” mentin petrecerea in priza, insa totul explodeaza odata cu piesa “Drunken Sailor” care ne readuce in povestea cu pirati (beti rau) si care indeamna la un dans mai aprig ca niciodata. Dans in cerc? Cum sa nu! Yo-ho-ho, and a bottle of rum!

Ursu ne comunica faptul ca “de cand exista trupa, aceasta piesa se canta in public” si astfel, trupetii coboara de pe scena si ne asezam cu totii frumos pe scaune, pe jos, in bratele cuiva – fiecare pe unde apuca – ne tragem sufletul si urmarim mult asteptatul videoclip “Dezmat, Licori si Muzici Medievale” alcatuit din secvente filmate pe parcursul numeroaselor concerte Ad Hoc.

Dupa o pauza substantiala de odihna si rehidratare concertul reincepe cu o poveste – Legenda  Vinului – spusa de catre Corbu. Aflam cu aceasta ocazie de stagiile prin care omul trece atunci cand bea vin: veselie, putere de leu, tarais de sarpe si comportament de maimuta. Fiecare dintre noi am trecut la un moment dat prin stadiul de “maimuta”. Sunt sigura!  Asadar, in continuare ne delectam cu piesa “Dansul Vinului” pe care Corbu canta cu ochii inchisi a visare, iar Ursu face headbang medieval (cum altfel?).

In acest moment, licorile bahice si-au facut efectul pe deplin, petrecerea fiind in toi, dansandu-se in picioarele goale sub acompaniamentul lui Corbu care s-a amestecat acum printre petrecareti, cantand  piesele “Hunters Village” si “Harvest Home.”

A doua surpriza a constat in cei doi invitati – Artanu si Razvan din trupa Partizan – care, la insistentele lui Ursu, si-au facut o intrare de zile mari, printr-un tunel format din oameni, ca in filmul Rocky. Urmatoarele patru piese vor fi caracterizate de un sunet medievalo-partizan. Primele doua  – “Soarele si Luna” si “Fata din Gradina Zmeilor” (care este model! Ha ha ha) –  sunt niste versiuni usurele, pe care Artanu le canta intr-o maniera seducator de stanjenita cu un mic accent de growl, iar urmatoarele doua  – “Fata Mea” si “Perfect” – reunesc atmosfere medievale, grunge si stoner. Sa-i spunem fusion. Sa spunem ca m-am intrebat la inceput “ce este asta?!”. Intr-un sens bun! Partizan+Ad Hoc a fost o combinatie inedita si foarte, foarte interesanta. Instrumente traditionale si efecte electro pe chitara? Da, mai vreau!

Urmatoarele doua piese invita la distrugerea pantofilor, fiind doua piese irlandeze. Pana si eu mi-am etalat “talentele” in step, in timp ce restul lumii proceda lafel sau dansa in perechi sub acompaniamentul lui Corbu de la nivelul solului. Vorbim despre “Strings of Fire” si “Rights of Men.”

In acest moment are loc prezentarea trupei si se transmit multumirile de rigoare catre echipa si public. Insa trupetii nu pot parasi scena atat de usor, publicul ovationand si cerand cu ardoare un bis. Si bis am primit, alaturi de un nou invitat: Indianu de la trupa Tiarra. Asadar, ne-am dat ultima picatura de energie si, implicit, duhul dansand in hora cu Corbu in mijlocul ei pe piesele “Game of Thrones”, “Soarele si Luna” si “Dezmat, Licori si Muzici Medievale.”

Dragi cititori, daca doriti sa va reintoarceti in timp, intr-o taverna englezeasca medievala, mergeti neaparat la un concert Ad Hoc!

Setlist:

1. Legenda
2. Nefiltrata
3. Piratii
4. Saltarello La Regina
5. Triskelion
6. Skudrinka
7. Basileus
8. Slavic Warriors
9. Ai Vis Lo Lop
10. Drunken Sailor
11. Dezmat, Licori si Muzici Medievale (videoclip)
12. Dansul Vinului
13. Hunters Village
14. Harvest Home
15. Soarele si Luna
16. Fata din Gradina Zmeilor
17. Fata Mea (Partizan)
18. Perfect (Partizan)
19. Strings of Fire
20. The Rights of Men
—————————————————–
21. Game of Thrones
22. Soarele si Luna
23. Dezmat, Licori si Muzici Medievale

AdHocConcert

Sursa foto: Facebook Ad Hoc – copyright Nadir We


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*