Altar: Un nou album, o noua era


ALTAR este una dintre cele mai vechi formatii de metal din underground-ul romanesc, care pe la mijlocul anilor â’90 rupea la orice concert sau festival, o trupa care in perioada aceea se putea compara cu multe trupe de afara. Timpul a trecut, muzica s-a mai schimbat, insa membrii formatiei au ramas pe metereze reinventandu-se cu fiecare nou material. „Mantra”, cel mai nou album, lansat la sfarsitul lui 2011, ne-a facut sa ne oprim din nou asupra clujenilor si sa purtam o discutie cu ei pe aceasta tema.

Noul album „Mantra” vine dupa o pauza de 5 ani daca luam ca reper „Atitudine”, lansat in 2006. E mare sau mica aceasta pauza?
DAMIAN:
Da, sunt 5 ani, doar ca nu prea a existat nici o pauza. In 2006  am lansat si promovat "Atitudine", in 2007-2008 am avut concerte peste concerte, iar in 2009 am venit cu un EP -"Under Control". In 2010 am inceput sa compunem intens pentru "Mantra" iar anul 2011 l-am petrecut in studio cu inregistrari, productie etc. In aceasta perioada, am incercat sa ramanem prezenti si in sfera concertelor live cu orice ocazie. Daca pui la socoteala ca in tot acest timp fiecare din noi a trait si o alta viata in afara celei muzicale, care din pacate nu-ti asigura in permanenta un trai decent,  cred ca lucrurile au decurs foarte firesc si natural.

De ce acest nume „Mantra”, cine a venit cu ideea?
TEO:
Cred ca Andy a fost cu ideea. Ne-a placut din prima, eram in perioada in care cautam un titlu sugestiv pentru album. Intotdeauna am insistat mult pe acest aspect, sa comprimam intr-un titlu atmosfera albumului, lucru deloc usor .”Invasion” a fost  o alta varianta luata in calcul, dar am ales „Mantra”, acesta fiind probabil cel mai inspirat titlu de album Altar, pana acum „suprematia ” fiind detinuta la acest capitol de „Respect”, titlul albumului nostru din â’95, care la acea vreme se mula exact pe mesajul muzical. A fost cu atat mai  interesant faptul ca am stabilit titlul noului album cu mult inainte de a definitiva piesele, dealtfel si piesa „Mantra” a fost conceputa ulterior, plecand de la titlu, ceea ce este destul de  atipic pentru noi.

Teo, intr-o discutie avuta cu tine mi-ai spus ca s-a dorit in mod special ca grafica booklet-ului sa fie una in care sa predomine albul si negru. De ce acest lucru?


TEO:
Spuneam ca am mers pe alb-negru cu conceptul grafic pentru ca am considerat ca pune in valoare mai bine albumul. Practic grafica se contopeste cu conceptul muzical si asta da o identitate aparte intregului material. Titlul, grafica, piesele, sunt un tot unitar pe acest album, ceea ce nu poate decat sa ne bucure, pentru ca nu de multe ori o trupa reuseste sa imbine perfect toate aceste lucruri.Din acest punct de vedere, pentru noi, acest album va ramane in istoria trupei la fel cum a ramas albumul negru pentru Metallica, ca prezentare vorbind. Simplu, dar nu simplist.

Poate ne spui mai multe despre ideea de a folosi aceste fonturi / hieroglife in grafica booklet-ului.
TEO:
Am avut sansa sa lucram cu un om care a inteles exact „filmul” albumului. Roth este un artist extraordinar, am inceput sa lucram cu el in 2009, la EP-ul „Under Control” si inca de atunci a intuit perfect ce dorim sa promovam si ce inseamna Altar ca imagine. Mai mult de atat, a reusit sa puna in imagini conceptul mai bine de cum il vizualizam noi. Cand i-am expus ideea, a sustinut si el din prima ca grafica sa fie alb-negru, sa mergem pe o idee simpla, dar care sa se lege de conceptul EP-ului, sa existe o continuitate intre cele doua proiecte grafice. Ne-a uimit pe toti cand a facut aceasta conexiune mergand pe ideea hieroglifelor ce apareau pe EP. Fonturile cu caracter hieroglific au fost o gaselnita extraordinara, au facut practic trecerea de la  o idee buna  la  una geniala si au dat conceptului grafic greutatea de care avea nevoie.

„Ne-am ferit intotdeauna sa reciclam sau sa
reeditam vreunul din capitolele activitatii noastre…”

Am remarcat ca si logo-ul trupei a suferit ceva modificari…
TEO:
Logo-ul in forma actuala exista din 2010. L-am folosit in concert prima data la Wacken. Este varianta mai elaborata a logo-ului Altar. Avand un aspect mai tribal, stabilisem de atunci ca va fi logo-ul folosit  pentru noul album, cu atat mai mult cu cat se potrivea de minune cu titlul noului album „Mantra”. Nu luam atunci in calcul ca va sta la baza conceptului de imagine  al noului album, dar cand am hotarat in ce directie mergem cu conceptul grafic, a fost evident ca este imaginea cea mai reprezentativa  pentru coperta albumului.

Trebuie sa-ti dezvalui ca la prima auditie piesa „Face Your Face” mi-a adus aminte de mai vechiul album, „Last Warning”, poate si din cauza tempoului…
TEO:
Noul album „Mantra”, comprima, muzical vorbind, ceea ce a insemnat Altar ca esenta timp de 20 de ani. Ca urmare, e normal ca ascultand o piesa noua Altar, gandul sa te duca si la alte albume sau perioade. „Mantra” este un album energic, in forta, ritmic vorbind alert, caracterizat de sonoritati agresive, chiar crude pe alocuri. „The last warning” avea calitati oarecum asemanatoare la vremea lui, asadar…
DAMIAN:  In nici un caz vreunul din noi nu s-a gandit la vreo parte din trecut cand am compus pentru noul album. In general suntem genul de muzicieni care privim doar in fata si ne preocupa teribil clipa prezenta si viitorul. Trecutul il pastram pentru batranete. Ne-am ferit intotdeauna sa reciclam sau reeditam vreunul din capitolele activitatii noastre si asta cred ca se observa cu usurinta.

Ati aniversat 20 de ani Altar. Daca ar fi sa faceti un Best Of, ce piese ar intra pe acest
material?
DAMIAN: 
In general piesele pe care le-am cantat Live in turneul "20 Years Later" in primavara / vara trecuta. Probabil ca am mai adauga inca 1-2 piese de pe fiecare album; pentru turneul aniversar am incercat sa alcatuim un playlist care sa nu depaseasca 90 de minute, daca ar fi sa facem un BEST OF  probabil ca ar iesi un dublu CD.
TEO: Am ales sa punctam aniversarea celor 20 de ani, 21 de acum, prin editarea unui nou album, lasand pentru mai incolo un eventual „best of”…

„Mantra”, la fel ca si EP-ul „Under Control” din 2009, a fost autoprodus. Ce s-a intamplat cu fosta casa de discuri?
TEO:
Am lucrat cu mai multe case de discuri de-a lungul timpului, dar de fiecare data lucrurile au mers intr-o directie diametral opusa fata de ceea ce noi asteptam si ne doream. De data asta am hotarat sa facem lucrurile asa cum ne dorim noi, sa facem ce si cat putem, dar macar sa facem ceva… Am invatat din experienta ca in Romania nici un producator nu iti ofera ceva in plus fata de ceea ce poti face singur, vorbind aici strict de trupele de metal. Pe de alta parte, nici nu cred ca exista  vreo casa de discuri interesata in zilele noastre de productia unui astfel de album. Si, in plus, am vrut sa evitam categoric discutii de genul „faceti si voi ceva mai moale, mai comercial”….
Albumul este scos sub egida casei de discuri Euromusic, dar intelegerea contractuala ne da dreptul ca noi sa fim cei care stabilim si derulam strategia de promovare a albumului.

Ati inregistrat albumul cu Paul Opris, un nume foarte apreciat ca si producator rock, mai ales in zona Clujului. Un amanunt interesant ar fi ca Paul si-a inceput cariera artistica la chitara intr-o trupa de metal. De ce l-ati ales pe el, ati avut mai multe variante?
DAMIAN:
  Paul este un producator extrem de apreciat la nivel national, atat in Rock cat si in genuri ca si Electro sau HipHop. Formatia a lucrat cu el si in 2005 pentru albumul „Atitudine”; atunci am inteles toti ca el este varianta castigatoare in Romania pentru ceeea ce facem noi. Nu stiu colegii mei daca s-au gandit vreo clipa si la alte variante. Eu personal am stiut din start ca Paul este cel cu care vreau sa lucrez macar la capitolul "chitare" in studio. Il cunosc pe omul asta de 21 de ani si a fost probabil singura persoana care mi-a inteles pe deplin toate obsesiile legate de scule, sound, tonuri de chitara. Si crede-ma, sunt obsedat pana la nivel patologic la capitolul asta. Plus ca am crescut alaturi de  Paul atat ca individ cat si ca muzician, cand ne-am intilnit prima data eu aveam 11 ani. Am ascultat impreuna aceleasi formatii, am studiat impreuna aceeasi chitaristi, etc. ma leaga de el cam tot ce inseamna chitara si aspectele ei tehnice/tehnologice.
TEO: Nu s-a pus problema  sa lucram cu altcineva Paul este un tip extrem de talentat. Pe langa asta, a muncit mult si a ajuns la un nivel greu de atins. Este cel mai „din film” producator  de metal din tara, probabil cel mai bun, deasemenea este  un chitarist de exceptie si un solist vocal foarte bun, absolvent de conservator, are  asadar o carte de vizita impresionanta. Nu in ultimul rand, ne leaga o lunga prietenie, eu ma stiu cu Paul de vreo 24 de ani(!) …de pe vremea cand urmam amandoi cursuri de chitara la acelasi profesor si visam fiecare sa ne facem trupa…

In ziua de azi foarte multe formatii prefera sa se foloseasca de internet si sa  puna la download materiale sau chiar albume intregi. Nu v-ati gandit la aceasta solutie pentru noul album?
DAMIAN:
  Sincer  nu. Adica… pe internet orice material ajunge mai devreme sau mai tarziu la download. Noi am preferat sa ne concetram pe a scoate un CD clasic, pe care orice ascultator adevarat de muzica doreste sa-l aiba in colectie. Si am facut toate eforturile necesare pentru asta, inclusiv de natura financiara. Stiu ca vremurile in care traim sunt cu totul altfel decat cele in care am crescut noi, dar eu inca cumpar si acum CD-uri cu toate trupele de suflet cu toate ca as putea opta pentru un format digital la un sfert din pret sau gratis. Pentru mine, cu discul in cd-player si booklet-ul in mana muzica se simte altfel chiar si in 2012.

Daca tot am ajuns la capitolul internet, ce parere aveti despre aceasta "inventie": cat sprijina formatiile si cat deserviciu face industriei muzicale?
DAMIAN:
  Este o chestie cu 2 taisuri, la fel ca multe altele. Categoric industriei de afara i-a facut un deserviciu imens; la nivel national nu stiu exact cum si cat au fost afectate incasarile decand se practica pirateria, dar trupele de metal sigur nu au avut de suferit. La noi genul asta nu a dat de mancare nimanui nici inainte si nici dupa aparitia download-ului ilegal, deci e mai simpla problema. In schimb undergoundul a profitat din plin de beneficiile internetului, de tot ce inseamna promovare/mediatizare si informare online, etc., in foarte multe cazuri el supravientuind numai prin internet. Cu alte cuvinte, dupa mine internetul nu e "prieten" cu industria, dar poate deveni prietenul tau si al formatiei tale, ha-ha.

„In vremurile noastre, pentru o trupa din Romania,
a canta metal este echivalent cu a te ingropa din start in underground”

Cum vedeti  miscarea rock din zilele noastre?
DAMIAN: 
Foarte insufletita si activa. Pentru ca o vedem doar prin ochii nostri, prin munca noastra si a celor ca noi si prin publicul din fata scenei. Miscarea o fac cei care conteaza si sunt acolo de fiecare data,  nu cei care lipsesc sau si-au pierdut interesul. Din afara cred ca stim cu totii cum arata…dar sa tot stam si sa ne plangem din cauza asta nu ajuta la nimic. Daca fiecare din noi ar face absolut tot ce-i sta in putinta pentru aceasta miscare poate ca ea ar incepe sa se vada si sa fie vazuta si altfel…
TEO: Noi ne facem treaba cat putem de bine,ne straduim si credem ca si reusim sa oferim calitate in tot ceea ce facem, incercam mereu sa ne auto-depasim ,tocmai pentru a starni interesul , pentru a sustine miscarea metal si din respect pentru public. Am observat ca alaturi de vechea garda ,care tine steagul sus  in fata scenei de mai bine de 20 de ani, se ridica incet-incet o noua generatie de tineri care rezoneaza cu ceea ce facem  si asta inseamna foarte mult pentru noi. Cred ca relatiile dintre trupe  ,respectiv  dintre trupe si public trebuie sa fie consolidate pe respect reciproc ;asta cu siguranta ar genera un progres vizibil.
La fiecare sfarsit si inceput de an oamenii fac analize. Daca ar fi sa faci o retrospectiva a anului 2011 ce ne-ati putea spune si ce v-ati dori sa se repete in 2012?
DAMIAN: Ne-ar place sa inregistram si sa lansam un album ca si „Mantra” in fiecare an.

Altar este un nume cu vechime si cu greutate pe scena metal din Romania. Cu toate acestea, trupa nu reuseste sa se desprinda de zona underground. De ce oare?  Credeti  ca un impresar, producator sau alte persoane care sa formeze alaturi de trupa o echipa puternica ar putea face ca Altar sa se desprinda de zona underground?
TEO:
Ha-ha…Probabil suntem cea mai mainstream trupa din underground-ul romanesc…  Dincolo de gluma, adevarul este ca noi am avut si momente de parcurs in care ne-am intersectat si am pasit serios in zona mainstream. Dealtfel, inceputurile trupei au fost in aceasta zona. In anii â’90 Altar era o trupa mainstream, fara doar si poate. Am avut producatori si impresari de prima liga, nume mari in industria muzicala. In zilele noastre, prezenta trupei pe marile scene ale celor mai importante festivaluri  din tara,recitaluri care evidentiaza  in mod clar adresabilitatea trupei catre publicul larg , difuzarea pieselor la posturi nationale de radio sau prezenta in emisiuni TV de maxima audienta, chiar daca sporadica, puncteaza in mod evident ca rezonanta numelui trupei depaseste granita underground. Limitele sunt insa impuse de cei care gestioneaza industria muzicala si acestora le e probabil greu sa-si depaseasca prejudecatile. Din acest motiv,in vremurile noastre, pentru o trupa din Romania, a canta metal este echivalent cu a te ingropa din start in underground. Noi suntem constienti de acest aspect, dar noua ne place ceea ce facem si de aceea ne iese bine. Sau invers, o facem atat de bine, incat ne place si noua,ha-ha-ha… In rest, suntem deschisi si asteptam sa vina alaturi de noi oameni seriosi, deschisi la minte, care pot intelege ca ceea ce ofera Altar in 2012 este un show de calibru mainstream, bazat pe experienta si construit cu seriozitate, multa munca si profesionalism, un spectacol ce merita si trebuie oferit publicului.

Ati avut cateva concerte in Ungaria si unul la Waken, in Germania. Nu crezi ca ar fi timpul sa „atacati” si scena metal de afara, mai ales ca noul album beneficiaza si de versuri in limba engleza?
DAMIAN:
Nu stiu daca "afara" a mai ramas ceva de cucerit pe scena asta, au fost altii cu mult timp inaintea nostra. Dar cu siguranta anul acesta vom incerca sa promovam noul material si pe plan european, in orice tara / oras unde va fi posibil. Cat de curand o sa incepem sa lucram la aspectul asta si sper ca in a doua jumatate a anului sa obtinem si rezultate. Experientele de pana acum din afara tarii ne-au confirmat ca muzica noastra este exact pe intelesul consumatorului impatimit de metal din orice colt al Europei, ar fi pacat asadar sa nu profitam de sansa asta tocmai acum cand avem un album care poate sta cu mandrie langa orice produs international de gen.

Ce ati vrea sa le transmiteti fanilor formatiei Altar si nu numai?
DAMIAN:
  Sa nu uite de acea parte minunata a vietii cand o seara cu prietenii la un concert sau un CD cu muzica preferata ascultat acasa iti pot aduce trairi si amintiri extraordinare  pentru tot restul zilelor.
TEO: Le multumim tuturor celor care ne sustin si fac ca munca noastra sa aiba un sens.Respect si Prietenie!

(Nelu Brindusan)


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*