Gothic-Metal: mic indrumar muzical

861 vizualizări

In 2013 se implinesc 20 de ani de la aparitia a doua albume care au pus bazele unuia dintre cele mai interesante genuri de muzica: gothic metal-ul.

Este vorba despre „Bloody Kisses”, semnat Type 0 Negative, si „Turn Loose the Swans”, al celor de la MY DYING BRIDE. Poate nu ar strica sa mentionam si „Serenades” a celor de la Anathema, dar doar asa, in treacat.

Chiar daca originile genului sunt controversate si pot fi descoperite si in materiale produse cu mult inainte de 1993, cele doua opere mentionate mai sus si-au adus serios contributia la desavarsirea gothic-metalului.

Considerat a fi o combinatie inedita intre duritatea death-metalului, melancolia grea a doom-metalului, atmosfera sumbra a gothic-rock-ului si complexitatea componistica a muzicii simfonice, gothic-metalul a devenit rapid preferatul celor pasionati de latura intunecata a existentei umane si de sonoritati tulburatoare si melancolice.

Chiar daca genul variaza mult de la o trupa la alta – unele formatii mizeaza mai mult pe elementul simfonic, in timp ce altele cultiva un sound centrat pe rock – este greu sa nu recunosti o formatie Goth atunci cand o auzi, sau o vezi pe scena. Eticheta se lipeste automat de ea, fara sa fie nevoie de explicatii suplimentare.

Tinutele de inspiratie victoriana, predilectia pentru negru, fascinatia fata de versuri melodramatice si tot ceea ce inseamna operele scriitorilor romantici, sound-ul abisal contribuie la asocierea imediata a „subiectului” cu acest curent inedit.

Maximum Rock Magazin vrea sa sarbatoreasca asa cum se cuvine implinirea a peste 20 de ani de cand acest gen de metal si-a facut loc in sufletele noastre bantuite de intuneric, asa ca va prezinta un mic indrumar cronologico-muzical al Gothic-ului.

Stramosii:

Unii critici merg atat de departe incat sa numeasca albumul omonim al formatiei Black Sabbath „primul disc Goth-rock din istoria muzicii”. Altii sustin ca samburele genului se putea deja simti in trupe ca Blue Oyster Cult. Cu toate acestea, prima trupa care contine o parte din ADN-ul sonic al Gothic-metalului ar putea fi considerata – cu risc – Mercyful Fate. Glasul transgresiv al Regelui, impreuna cu versurile de inspiratie oculta se asaza intr-un idiom gotic.

O alta formatie cruciala in nasterea genului a fost Celtic Frost, din Elvetia. „Into The Pandemonium” este vazut de multi drept influenta principala a unor trupe ca Paradise Lost. 

Rock gotic

Acest gen s-a nascut din maruntaiele post-punk-ului si si-a creat un univers compensatoriu tocmai din acele elemente reprimate de punk: romantism, pasivitate contemplativa, sound-uri subversive care includeau influente pop, si angoase tenebroase.

Peaceville Three

Gothic-metalul a inceput cu formatiile din celebrul „Peaceville Three”, adica Paradise Lost, My Dying Bride si Anathema – considerate a fi embleme ale doom-ului. Linia de demarcatie dintre cele doua curente este destul de bizar trasata, asa ca ne vom multumi sa-i numim pe cei trei colosi ai muzicii intunecate „precursori” ai idiomului sonic pe care am ajuns sa-l definim drept Gothic-metal.
 

Type 0 Negative

Formatia a fost infiintata in 1990 de catre Peter Steele si merita o mentiune separata deoarece a fost printre primele trupe in cazul carora criticii au folosit cuvantul „gotic”.

True Gothic

Dupa 1990, metalul gotic a inceput sa capete trasaturi proprii si sa se distinga drept un gen „per-se”. Chiar daca diversificarea a continuat, cu diferite directii abordate, intre care si cea simfonica, inspirata de la trupe ca Therion sau Haggard. Apar grupurile Theater of Tragedy, Tristania, Trail of Tears si The Sins of Thy Beloved. Sa nu uitam de The Gathering, Lacrimosa, Nightwish, HIM sau Lacuna Coil.


In anii mai recenti, metalul gotic a inceput sa abordeze o directie mai „formulaica” si mai comerciala, dand nastere unor formatii care urmeaza o reteta de succes destul de evidenta. Vorbim despre Delain, Lacrimas Profundere, Mortal Love, The Murder of My Sweet sau We Are The Fallen. 


Gothic-metalul pare sa se fi blazat, dar faptul ca apar in continuare noi trupe care abordeaza acest stil ne da speranta ca acesta inca mai are ceva de oferit. Mai mult, trupele care s-au consacrat, continua sa aiba activitate si sa scoata albume noi.

La urma urmei, sufletul omenesc are nevoie de o buna doza de intuneric si de romantism pentru a supravietui, iar aceste doua elemente sunt stalpii ideologici ai Goticului – fie el muzical, liric sau existential.

Noi ii uram Gothic-Metalului la multi ani si speram sa ne bucuram de el inca mult timp de acum incolo.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*