Insomnium lansează videoclipul noului single Lilian

Insomnium-band-nov2022

Trupa finlandeză Insomnium va lansa cel de-al nouălea album, Anno 1696, pe 24 februarie 2023, prin Century Media Records. De asemenea, ei lansează videoclipul oficial al primului single, Lilian, regizat de Riivata Visuals.

Chitaristul Markus Vanhala comentează despre noua piesă: „Lilian este probabil cel mai tradițional hit  Insomnium de pe album – pentru început un single – înainte de a veni felul principal, mai heavy. Arată nuanța mai calmă a albumului, înainte ca orice speranță să dispară.”

Basistul/vocalistul Niilo Sevänen adaugă: „Aceasta este compoziția lui Ville și are o parte din acel sentiment vechi, specific compozițiilor Insomnium. Am simțit-o ca o piesă potrivită pentru video, încă de la început. Din punct de vedere liric, povestește modul în care cuplul tragic din poveste s-a întâlnit la început.”

Chitaristul Ville Friman concluzionează: „Una dintre primele melodii apărute în perioada pandemiei. Are acea atmosferă și tonalitate veche către care tind să mă orientez de fiecare dată când iau chitara”.

Anno 1696 este o poartă către altă lume. De data aceasta, trupa finlandeză spune o poveste bazată pe o nuvelă a lui Sevänen, împletită cu tristețe și cu ultimele vestigii prăbușite de speranță, mânie și cântece de leagăn morbide. Bine ai venit în 1696. Bun venit în iad. Aceasta este o epocă a tulburărilor. Epoca marii foamete în Nord. Vânătoarea de vrăjitoare este în plină desfășurare în toată Europa, iar procesele înfiorătoare ale vrăjitoarelor au ajuns chiar și în peisajele îndepărtate și maiestuoase ale Finlandei și Suediei.

„Procesele vrăjitoarelor din Torsåker au fost o sursă oribilă de inspirație, un coșmar”, spune Sevänen despre muza sa îngrozitoare. „Toate discuțiile despre 70 de femei decapitate în această mică parohie suedeză? Sunt lucruri adevărate din istorie! Și de parcă nu ar fi de ajuns, există și niște povești foarte întunecate despre canibalism și uciderea copiilor din anii marii foamete.”

Mixat de Jaime Gomez Arellano (Orgone Studios) și masterizat de Tony Lindgren (Fascination Street Studios), Anno 1696 este o tornadă de suflete chinuite, plasată într-o tragedie de proporții grecești. Fără îndoială: acesta este cel mai delicat mers de sârmă al trupei de până acum – între tristețe și furie, între disperare tăcută și strigăte de angoasă. Încercând să ajungă la acea lumină care se stinge, dar care încă strălucește dincolo de copaci. Acesta, este epitomul melancoliei finlandeze.

„Nu pot nega”, râde Vanhala. „Insomnium este o coloană sonoră atât pentru peisajul finlandez fizic cât și pentru cel psihic. Cu toții simțim puternica melancolie finlandeză.”

Ca și cum uimitorul material Anno 1696 n-ar fi suficient, Insomnium continuă povestea epică pe EP-ul lor, asemănător unui addendum, Songs Of The Dusk, cu încă trei călătorii într-un trecut întunecat și cețos.

„Pur și simplu aveam unsprezece piese grozave și ne-am gândit că acest material este prea bun pentru a fi doar bonus tracks”, afirmă Sevänen. Acestea fac parte din marea poveste, așa că vă puteți gândi la ele ca la materialul tăiat al regizorului, care spune puțin în plus. Pentru cei care doresc să aibă mai mult.”

Anno 1696 track listing:
01. 1696
02. White Christ (feat. Sakis Tolis)
03. Godforsaken (feat. Johanna Kurkela)
04. Lilian
05. Starless Paths
06. The Witch Hunter
07. The Unrest
08. The Rapids

Insomnium- Anno 1696
Insomnium- Anno 1696

Limited Deluxe 2CD Artbook tracks, includ Songs Of The Dusk (EP)
01. Flowers Of The Night
02. Stained In Red
03. Song Of The Dusk

Insomnium înseamnă:
Niilo Sevänen – bass / vocals
Jani Liimatainen – guitars / clean vocals
Markus Vanhala – guitars / clean vocals
Markus Hirvonen – drums
Ville Friman – guitars


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*