Interviu cu trupa Hrdza, din Slovacia

Hrdza
Hrdza

Trupa Hrdza, din Slovacia, una dintre formațiile participante în cadrul East European Metal Alliance Festival, alături de Dirty Shirt, Lydka Grubasa, Wolfarian și două trupe timișorene, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Maximum Rock Magazin. Interviul tradus din limba engleză poate fi citit în continuare. 

M.R.: Vă rugăm să prezentați trupa pentru publicul român. Cum ați descrie muzica voastră?

Hrdza: Suntem o trupă care cântă propria sa muzică bazată pe rădăcinile folk est-europene. În esență, este un amestec de muzică populară și rock. Suntem destul de populari în Slovacia, dar cântăm adesea și în Republica Cehă și Polonia.

M.R.: Ce ne puteți spune despre scena rock/metal din țara voastră? Ați putea numi câteva trupe din țara voastră, interesante pentru publicul român?

Hrdza: Sigur, trupele rock și metal nu vor muri niciodată și există multe trupe grozave de rock și metal în Slovacia. Pot să menționez probabil cele mai populare formații, care au spectacole live grozave, acestea fiind Horkýže Slíže și Heľenine oči.

M.R.: Care a fost cel mai mare spectacol din istoria trupei Hrdza?

Hrdza:  Am participat la multe festivaluri mari, atât acasă cât și în străinătate, de exemplu, în Slovacia am cântat la Pohoda și Top Fest, iar în Germania la Bardentreffen în Nürnberg. Anul trecut ne-a plăcut foarte mult concertul nostru de la Festivalul Pannonica, din Polonia.

M.R.: Ce speranțe și așteptări aveți cu privire la East European Metal Alliance?

Hrdza: Este prima dată când venim în România, de aceea așteptăm cu nerăbdare să cântăm pe scena festivalului East European Metal Alliance și să cunoaștem celelalte trupe. Am fost de câteva ori în România și avem amintiri foarte frumoase. Folosim și noi câteva instrumente etnice, realizate de Hora cu sediul în Reghin, România.

M.R.: Ați mai cântat în România? Veți avea și alte spectacole în România în viitorul apropiat în afară de Festivalul East European Metal Alliance?

Hrdza: Este prima dată când venim în România și nu avem încă alte planuri. Cu siguranță, avem câțiva ascultătorii din această frumoasă țară. Cel mai popular videoclip al nostru, Stephen, este vizionat peste tot în lume și mulți români au scris comentarii despre acesta.

M.R.: Din ce ați văzut și ascultat până acum, ce părere aveți despre rockul românesc și despre scena metal? Cunoașteți vreo trupă, sau festivaluri românești?

Hrdza: Deși îmi place muzica rock și metal, nu mă concentrez cu adevărat pe aceasta. Scena rock și metal se bucură de popularitate în întreaga lume. Sunt sigur că este puternică și în România. Ceea ce iubesc și mă fascinează este muzica populară românească, dar mai ales iubesc trupele care au modificat și adaptat muzica populară aducând-o la un nivel diferit și devenind celebri în străinătate din acest motiv. Mă refer la nume precum Taraf de Haïdouks, Fanfare Ciocărlia și Mahala Rai Banda. Sunt artiștii mei preferați pe care i-am ascultat decenii întregi. De asemenea, ascult uneori radiouri de muzică populară românească. Există și o trupă care nu este chiar românească, dar merită menționată, Zdob și Zdub. Este un exemplu frumos de fuziune punk sau hard rock cu muzică populară din țara voastră!    

M.R.: Vă mulțumim pentru răspunsuri și ne vedem la Timișoara!

Proiectul East European Metal Alliance Festival face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*