IQ / 14.12.2018, Islington Assembly Hall, Londra

333 vizualizări

IQ – RETURN TO…EVER

IQ  este una dintre formațiile discrete ale neo-progului britanic și, la fel ca Pendragon sau Arena, deși a luat ființă cam în același timp cu Marillion, nu a reușit să atingă faima lui Fish and company nici după ce Fish a fost înlocuit de Steve Hogarth. E adevărat că “Tales from lush attic” și “Wake” nu sunt chiar la valoarea albumelor “Script for Jester’s tear” sau “ Fugazi”, dar personal consider că IQ nu este încă la locul pe care îl merită, deși în poll-ul pentru cele mai dorite trupe la” Lorelei-Night of the prog festival” au fost pe primul loc în preferințele publicului, ceea ce le-a atras nominalizarea ca headline pentru 2019. Nu știam de acest lucu când am luat biletele pentru Lorelei așa că, ținând neapărat să îi văd pe IQ, care nu concertează la fel de des ca Marillion de exemplu, am luat drumul Londrei pentru deja tradiționalul “Christmas Bash”.

Islington Assembly Hall este o locație superbă aparținând municipalității londoneze, construită în 1930 și redeschisă în 2010 după 30 de ani de pauză, cu un farmec  “art deco” aparte și care poate găzdui până la 1000 de spectatori (cred că acum au fost 7-800) și unde se cântă frecvent orice gen de muzică.

După ce am parcurs pe jos  pitoreasca zonă care pleacă de la King’s Cross și apoi urmează Pentonville Road și Upper Street am ajuns la locație unde deja era formată o coadă de câteva zeci de persoane și am avut senzația că sunt printre cei mai tineri. Calmul britanic a învins frigul și ușor-ușor șarpele de fani s-a scurs spre intrare, a făcut o pauză la garderobă și la standul de “merch”, una mai mare la bar și apoi în arenă sau sus la balcon. Am avut bucuria să stau alături de fani adevărați, având toți tricouri de la precedente concerte IQ, am auzit povești presărate cu umor britanic și am avut un ușor fior la apariția artiștilor.

Am fost martorul unuia dintre cele mai fermecătoare concerte din ultimii ani. Totul a curs magnific, s-a cântat albumul aniversar “Ever” în întregime (albumul editat în 1993 a însemnat oarecum revenirea trupei), au fost piese de bază din istoria de peste 35 de ani, “From the outside in”, ”The road of bones”, “Frequency”, momentul culminant pentru mine fiind la bis “Out of nowhere” în care a fost intercalată cu o măiestrie rară piesa “Mamma Mia”, da,  acea Mamma Mia a celor de la ABBA (căutați pe YouTube să vedeți ce faină este prelucrarea)

Prezența scenică a fost agreabilă, umorul și sarcasmul britanic au lovit din când în când (din păcate nu am prins toate glumele și ironiile, dar m-am bucurat alături de ceilalți), am avut tot timpul impresia că artiștii cântă la o petrecere pentru prieteni. Remarc în primul rând prestația vocalistului Peter Nicholls, care, departe de fi foarte charismatic, reușește să țină publicul în mână, să îi captureze în glumele sale și să le ofere satisfacția dialogului. Cât despre voce și modalitatea de abordare a show-ului, ceva rar. Lângă el, chitaristul Mike Holmes, unul dintre membrii fondatori și compozitorul principal, a completat farmecul trupei apărând în final cu aripi de îngeri, în timp ce ceilalți și-au pus căciulițe de Moș Crăciun, doar era Christmas Bash.

Și uite așa, 140 minute s-au scurs fără ca nimeni să obosească, fără ca nimeni să ceară mai mult, fără ca nimeni să regrete ceva, poate eu că nu au cântat “Subteranea”, dar ne vedem în iulie la Lorelei.

Drumul pe jos spre hotel a însemnat o incursiune printre tinerii Londrei și turiștii ieșiți la o bere sau un dans într-o zonă plină de cluburi, sticle goale pe jos, fete legănându-se incert pe trotuare, poliție legitimând dubioși sau recalcitranți, în luminile feerice ale ornamentelor de sărbători de pe marginea drumului sau din parcuri. O altfel de lume cum poate numai Anglia poate oferi.

M-am întins în pat îmbrăcat, geamul nu se închidea bine și era frig, fredonând totuși “Subteranea”, cu gândul că a doua zi voi zbura spre Milano pentru Within Temptation – dar despre asta, mai târziu.

În orice caz am avut 3 zboruri superbe cu Ryanair, toate fără zgâlțâieli și toate sosite la destinație cu 15-20 minute mai devreme.

Ah, am uitat…vizitați http://www.iq-hq.co.uk


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*