Lupu’ cel Rău – „Povești din pădurea de metal” / nota: 8

2.269 vizualizări
Pe data de 4 martie, formația constănțeană Lupu’ cel Rău și-a lansat albumul de debut, „Povești din pădurea de metal”. Discul a fost înregistrat alături de noul solist vocal al trupei, Eugen Brudaru, cunoscut pentru faptul că mai activează și în cadrul altor două formații: White Walls și Haunted Island. Conceptul grafic al copertei CD-ului îi aparține lui Costin Chioreanu. Mai multe detalii despre cum a luat ființă grupul și ce înseamnă să cânți Party metal puteți afla citind interviul pe care metaliștii ni l-au acordat în urmă cu ceva timp.

Trecem direct la subiectul nostru de discuție, în speță abumul „Povești din pădurea de metal”. Acesta este compus din 12 piese, de durată medie, circa 3-4 minute. Dat fiind faptul că trupa ne prezintă „metal de petrecere”, nu te poți aștepta la compoziții muzicale foarte complexe și versuri care să dea pe afară de filosofie. Tocmai așa a fost.

Unul dintre lucrurile care m-au deranjat la acest album a fost faptul că el nu conține nici intro, dar nici outro. Cred că e necesar pentru un material discografic ca astfel de piese să fie introduse, nu de alta, dar să știi unde încep și unde se sfârșesc lucrurile. Poate că oamenii au dorit să spargă această barieră și să nu se alinieze trend-ului.

Bun, începem în forță (sau nu chiar) cu melodia „Nu-ți fie frică”. Spun „nu chiar” deoarece, după cum veți putea asculta și în celelalte piese, instrumentația este bine realizată, însă versurile sunt destul de simple, pe alocuri copilărești. Un exemplu îl putem regăsi chiar în piesa de care vă vorbeam: ”Nu-ți fie frică, nu te întoarce să privești/ Știi doar că monștri îi găsești doar în povești”. Această tendință se continuă și în cea de-a doua melodie de pe album, „Explodez”. De data aceasta, versurile de dragoste au o notă dramatică destul de exagerată: „Nu vreau să te mai ascult/ Îmi vine să mă împușc direct în cap”. Urmează piesa „Lupu’ cel Rău”. Lucrurile nu se schimbă prea mult. Partea instrumentală rămâne în continuare destul de bună, însă textul nu impresionează.

În continuare, pe albumul Lupului cel Rău avem parte de prima piesă în limba engleză, „Self-righteous”. Aici apare o mică surpriză: blast beat-ul. Mai avem harsh vocals, în alternanță cu clean vocals. Solo-ul de chitară, componentă nelipsită de pe toate melodiile prezente pe acest abumul, este prezent și în piesa de care vă vorbeam. „Haita” este, după părerea mea, cea mai reușită compoziție muzicală de pe discul de debut al constănțenilor. Instrumentația este destul de reușită, iar versurile nu fac decât să descrie specificul de grup unit pe care, de altfel, trupa îl are. Spiritul de libertate este prezentat într-un mod puțin diferit și în melodia „În lanțuri”. De data aceasta, se vorbește despre faptul că toți oamenii se nasc liberi și nimănui nu ar trebui să i se încalce acest drept.

Urmează „Just a game, piesa cu numărul șapte de pe albumul de debut al celor de la Lupu’ cel Rău. Instrumentația rămâne destul de bună. De vocea lui Eugen Brudaru nici nu vă mai vorbesc. Omul este foarte talentat. Apoi, avem parte de melodia „Ești un bețiv”. După cum vă puteți da seama din titlu, cântecul este dedicat tuturor iubitorilor de licori bahice. Versurile nu sunt neapărat amuzante, ci, mai degrabă, moraliste: „Degeaba minți, ești un naiv/ Degeaba te agiți, mai bine-admiți, ești un bețiv!”. Trupa revine la versuri de dragoste odată cu melodia „Nu mă mai satur de tine”: „Vei fii a mea, te voi avea/ Oricât aș vrea, nu mă mai satur de tine/ În noaptea grea, ești prada mea/ Chemarea sângelui, nu mă mai satur de tine”. Da, se potrivesc cu specificul formației.

Tema iubirii se regăsește și în ultimele trei compoziții incluse pe albumul celor de la Lupu’ cel Rău. „A few words with you” se aliniază trend-ului în care sunt încadrate piesele nu foarte agresive de pe disc, însă lucrurile se schimbă în cazul melodiei „Venomous”. Aici, ritmul devine ceva mai alert. Se folosește atât harsh, cât și clean vocals. Discul „Povești din pădurea de metal” se încheie cu cântecul „Aleargă”: „Din când în când, mai privește în urma ta/ Eu te voi adulmeca”. Destul de sugestiv, zic eu. 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*