Sex, droguri si satanism: 10 vocalisti rock controversati

6.139 vizualizări

 

De curand, Maximum Rock Magazin a incropit o lista cu 14 vocaliste care au dovedit ca rockul nu apartine numai barbatilor. A sosit timpul ca si reprezentantii sexului tare sa fie apreciati pentru contributiile lor la dezvoltarea maretei legende a muzicii rebelilor.

Si ce legenda ar fi aceea fara eroii, sau anti-eroii, care au curajul sa fie „altfel”? Traiasca acele personaje inedite care, prin originalitate, reusesc sa starneasca o multime de controverse delicioase – „descretitoare” de frunti si de timpane, dupa un rendez-vous trist cu „telenovelele” muzicale promovate la radio si la TV.

Consulta lista de mai jos pentru a adauga nomenclaturii tale demonologice cativa vocalisti rock care s-au ocupat sa-si faca un renume „de poveste” prin inscusinta cu care si-au creat o stage-persona controversata.

King Diamond

Cum sa scrii despre King Diamond fara sa proferezi blasfemii? Este imposibil sa schitezi un portret care sa faca dreptate artistului. Nascut Kim Bendix Petersen, danezul este responsabil pentru crearea unui personaj-cult, renumitul Rege Diamant, caracterizat printr-o imagine misterioasa. Machiajul nelipsit de pe fata lui Kim Petersen a starnit o adevarata moda in anii 80, iar scenografia, concentrata in jurul unui microfon confectionat din oase umane, dar si in jurul Melissei, un craniu uman autentic, a socat milioane de ascultatori. King Diamond este adeptul satanismului libertarian, practicat de Anton LaVey, o anti-confesiune bazata pe ideea ca toate formele de deism sunt o ineptie.

Marilyn Manson

Iata un alt artist care se trage din „neamul” lui King Diamond. Machiajul, scenografia gotica si aprecierea aratata satanismului laveyan fac parte si din personajul scenic al lui Manson, dar americanul a preferat sa le condimenteze cu brandul sau propriu de androginie si cu detalii din practicile BDSM. Mai mult, sonoritatile preferate de artist sunt mai alternativ-industriale. Manson, cunoscut drept Antichristul Superstar, este unul din dusmanii de seama al sistemului conventional de valori din S.U.A. si un personaj urat de toti parintii pretiosi de pe Noul Continent.   

Gene Simmons

Ah, Kiss, ah, tu, limba monstruos de lunga a lui Gene, si ah, tu, sange rosu-aprins care se prelinge in unduiri obscene pe costumul mulat al vocalistului/basistului uneia din cele mai mari formatii rock din Cosmos. Simmons, cunoscut sub pseudonimul „The Demon”, a starnit un scandal de proportii cu trupa sa, al carui nume, Knights In Satan’s Service, a innebunit publicul american, extrem de fidel moravurilor puritane. Scuipator de sange, iubitor de femei (se pare ca Gene a facut sex cu peste 4600 de groupies) si artist al fluturatului din limba, Dl. Simmons a creat un personaj scenic nemuritor si al naibii de diabolic.

Ville Valo


Fan declarat al lui Simmons, chipesul finlandez s-a inspirat din inteligenta cu care idolii sai si-au construit imaginea scenica si a confectionat el insusi un print al intunericului. Ville Valo combina sarmul decadent al poetului damnat cu misterul goth-starului abisal pentru a obtine un cocktail (in)toxic(ant), responsabil pentru incetosarea mintilor a mii de fane, care si-ar vinde si sufletul pentru carismaticul muzician. Acuzat de satanism din cauza numelui trupei sale, HIM, care este acronimul pentru „His Infernal Majesty” si judecat pentru ambiguitatea sexualitatii sale, Valo nu este strain de controverse.

Anna-Varney Cantodea


Desi stilul muzical abordat de formatia Annei Varney Cantodea, Sopor Aeternus & the Ensemble of Shadows, nu este rock curat, el contine foarte multe influente gotice, care ii situeaza pe muzicieni pe partea intunecata a lunii muzicale. Se stiu foarte putine despre misteriosul vocalist, al carui personaj scenic, melancolica Anna, este unul feminin. De fapt, muzicianul a declarat ca este transsexual. El nu canta niciodata live si nu si-a facut publica identitatea reala. De la ocultism la poezia intunecata a lui Poe, Anna Varney trece prin toate registrele infernului artistic, dand nastere unei opere fascinante.

Dani Filth


Satanism, necrofilie, coprofilie, toate fac parte din CV-ul lui Dani Filth, vocalistul formatiei Cradle of Filth. Putina lume stie ca Daniel Lloyd Davey este, de fapt, actor si scriitor, ceea ce l-a ajutat sa isi creeze o stage-persona suficient de socanta incat sa starneasca reactii de revolta si dezgust. Departe de a fi satanistul feroce pe care ii place sa il „joace”, Dani este un tatic devotat si un muzician inteligent si elocvent. Cu toate acestea, imaginea face totul in ziua de azi, nu-i asa?

Tilo Wolff

Vocalistul si compozitorul principal al formatiei Lacrimosa s-a facut remarcat prin muzica funebra si fascinanta pe care o scrie. Tilo a starnit o multime de controverse referitoare la la orientarea sa sexuala si la relatia pe care o are cu Anne Nurmi, vocalista trupei sale. Tilo este adeptul discretiei totale, dar zvonurile proliferate de fanii sai spun ca, din cand in cand, muzicianului ii place sa se joace un pic de-a vampirul cu partenerele sale. Nici thanatofilia (o forma mai usoara a necrofiliei) nu pare sa fie un tabu pentru artist.

Mr. Lordi


Domnul Lordi, pe numele sau real Tomi Petteri Putaansuu este absolvent al unei prestigioase scoli de film din Finlanda. Cu toate acestea, s-a remarcat prin rolul sau de vocalist al formatiei Lordi, ale carei costume le creeaza el insusi. Mr. Lordi nu isi scoate niciodata masca de pe chip in public, asa ca nimeni nu stie prea bine cum arata „in fata goala”. Cand Lordi a castigat Eurovisionul in 2006, Mr. Lordi a declarat ca se simte ca un carnivor intr-o lume a vegetarienilor.

Till Lindemann

Masochist, pasionat de pornografie si piroman, Till a si-a delectat, si socat fanii cu spectacole scenice controversate. Si-a dat foc la concerte, a mimat acte sexuale, a facut gesturi exhibitioniste si s-a ranit singur cu microfonul in timpul unor frenezii autodistructive. Acuzat de tendinte neo-naziste (negate vehement de artist), dar si de comportamente negative care ofera modele proaste fanilor tineri, Till nu s-a lasat intimidat si a continuat sa se exprime asa cum ii place lui.

Gaahl

Fostul vocalist al formatiei Gorgoroth a fost acuzat deseori de satanism, desi muzicianul a tinut sa isi lamureasca fanii ca nici nu poate fi vorba despre asa ceva. El a declarat ca este propriul sau Dumnezeu, si propriul sau Diavol. Singura „credinta” careia Gaahl ii arata consideratie este o forma de samanism nordic – neopaganismul germanic. De alta, muzicianul poarta o amuleta Mjollnir, asa zisul ciocan pagan, care exprima viziunea existentiala a adeptilor acestei „confesiuni”. Dupa retragerea din metal, Gaahl a pus pe picioare un proiect interesant numit Wardruna.

A.F.

 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*