100 de melodii rock și metal care au definit anii ’80 – Anul 1983

100 de melodii rock și metal
100 de melodii rock și metal

100 de melodii rock și metal care au definit anii ’80- ANUL 1983.

Anii ’80 au fost deceniul în care muzica hard rock și heavy metal au fost intens popularizate, devenind parte din mainstream. Titanii anilor ’70 au schițat scena hard și metal, dar practic fiecare subgen al metalului care există astăzi își are originile în anii 80. Lumea în care trăiam era convulsivă. Războiul Rece era în plină desfășurare, insuflând paranoia, frica și delirul în rândul oamenilor. Schimbarea a intervenit o dată cu căderea Zidului Berlinului, la sfârșitul deceniului.

Apariția CD-ului a schimbat modul în care tinerii ascultau muzică, făcând muzica mult mai accesibilă acestora.

Lansarea MTV în 1981 a însemnat o adevărată revoluție în muzică, care a adus un flux nesfârșit de muzică în casele tinerilor din lumea democrată. Această revoluție a dat naștere unei armate de formații care au devenit foarte rapid superstaruri: Iron Maiden, Def Leppard, Guns N’ Roses, Metallica, Judas Priest. Astăzi, aceste formații au statut de formații ICON ale metalului, fiind reperul la care aspiră noile generații de trupe metal. De asemenea, emisiunea Headbangers Ball de la MTV a ajutat la popularizarea metalului în lumea întreagă.

Au existat și eroi mai puțin cunoscuți: vizionarii doom Trouble și Candlemass, thrasheri care împing granițele Holy Moses, pionierii metalului extrem Bathory și Hellhammer. Lista acestor formații care nu au devenit foarte cunoscute, dar care au explorat noi directii muzicale, este foarte lungă.

Am ales câte zece piese emblematice din fiecare an al anilor 1980 pentru a crea un playlist care, credem noi, definește anii 80.

Continuăm cu episodul patru, în care acoperim anul 1983 și vom continua cu un episod nou în fiecare zi.

Vom încheia cu un articol despre scena hard și heavy metal a României din anii ’80 si vom alege și zece melodii românești definitorii pentru această scenă rock românească.

DEF LEPPARD- Photograph

În plin apogeu al pop-metalului de la începutul anilor 80, această melodia i-a transformat pe cei din Sheffield în superstarurile globale ale New Wave of British Heavy Metal.

DIO- Holy Diver

După ce lansase albume clasice ca vocalist al formațiilor Rainbow și Black Sabbath, acum a venit rândul lui Dio să straluceasca în lumina reflectoarelor. Cu piesa de titlu a noului său album de debut, el a făcut exact asta.

HELLHAMMER- Messiah

Proto-black metal atât de primitiv încât i-a făcut pe Venom să sune ca orchestra filarmonică din Londra. Presa i-a ridiculizat, iar vocalistul și liderul formației Tom G. Warrior a petrecut ani de zile renegând presa, iar timbrul său vocal de „cave man” s-a dovedit extraordinar de influent pentru mulți viitori vocali.

IRON MAIDEN- The Trooper

Printre primele și cele mai grozave imnuri de luptă ale metalului. Închideți ochii și puteți auzi copitele în galop și bannerele fluturând. Dacă armata britanică trebuie vreodată să facă o acțiune de recrutare, aceasta este coloana sonoră perfectă pentru asta.

METALLICA- Hit the Lights

Piesa care a dat startul albumului de debut („Kill ‘Em All”) a lansat o întreagă mișcare metal. Hit The Lights reprezintă patru minute și 16 secunde de muzică care pentru mainstream a fost recepționată ca un pumn primit în față.

MOTLEY CRUE- Shout at the Devil

Motley Crüe au apărut cu o imagine de drag queen-uri pe piesa de titlu diabolic de atrăgătoare a celui de-al doilea album al lor. SUA a fost sedusă de formație și Sunset Strip și-a încoronat noii regi.

QUIET RIOT- Metal Health (Bang Your Head)

Acum ne putem întreba Quiet Who ? Această melodie a ajutat la propulsarea albumului Metal Health pe locul 1 în Billboard USA, primul album de metal care a ajuns pe această poziție.

SLAYER- Die By the Sword

Dacă Metallica a avut viteza, Slayer a avut răutate, așa cum demonstrează aceasta melodie care este punctul culminant al albumului de debut „Show No Mercy”. Cu echipa King-Hanneman țipând de parcă sufletul lor muritor depindea de asta, lumea întreagă descoperea thrash metalul.

SUICIDAL TENDENCIES- Institutionalized

Psihodrama cu cuvinte rostite se întâlnește cu furia adolescenților pe o melodie clasică de skatecore de referință. Deodată, fiecare tânăr nemulțumit din suburbii avea un imn în care să se regăsească.

ZZ TOP- Sharp Dressed Man

Cea mai ciudată poveste de succes a deceniului: trei bluesmeni texani descoperă sintetizatoarele și astfel apare boogie rock-ul.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*