Alternosfera: Cand toata lumea a inceput sa-i imite pe cei de la Rammstein si Limp Bizkit, noi am facut muzica asa cum am simtit-o

Alternosfera este o formatie pe care cei mai multi fani ai genului alternativ, si nu numai, au urmarit-o cu sufletul la gura inca de la inceputurile ei, situate prin anul 1998.

De ce neaparat cu sufletul la gura? Pentru ca nu se intampla des ca o trupa care canta in limba romana sa sune atat de bine si sa aiba atata personalitate. Era firesc ca unii sa nu-i prevada o cariera prea lunga. Ce bine ca s-au inselat!

Considerata una din cele mai promitatoare formatii de rock alternativ ale momentului, slavita pentru rolul de vizionara pe care il joaca pentru alte trupe tinere si inzestrata cu unul din cele mai originale si autentice sound-uri, Alternosfera abia a inceput sa-si desfasoare aripile deasupra orizontului sonic autohton.

Citeste mai jos un interviu cu Marcel Bostan, vocalistul trupei, in exclusivitate pentru Maximum Rock Magazin.


Pe site-ul vostru oficial scrie ca prin albumul "Visatori cu plumb in ochi" ati pus punct perioadei romantismului liric din creatia voastra. Cu toate acestea versurile voastre pastreaza notele poetice, credeti ca ati eliminat acest romantism sau s-a transformat in altceva?
Marcel: Este complet gresit sa mergi pe aceasta cale de expunere, cum ca versurile s-au transformat in altceva. Cand am spus ca punem punct romantismului liric am avut in vedere ca trupa deja nu mai poate fi reprezentata in totalitate de materialul pe care l-am produs in 2007.  Noi crestem si publicul nostru la fel, iar unele aspecte si abordari actuale acum 4-5 ani, nu ne mai caracterizeaza. Atunci cand am spus ca punem punct, de fapt am vrut sa spun ca punem "Virgula". Noi suntem la fel de romantici, la fel de lirici, doar ca in tematica pieselor Alternosfera au aparut mai multe nuante carora nu le dadeam atentie sau care nu ne reprezentau atunci. Unii dintre noi au deja familii, copii si in consecinta sistemul de valori s-a modificat, apar alte repere. Se schimba atitudinea fata de viata si fata de tot ce ne inconjoara; prin urmare apar teme noi, ceea ce nu exclude romantismul si lirica din creatia noastra. Suntem mai maturi, atat.

De-a lungul timpului stilul vostru a devenit mai dramatic. Ma refer la atmosfera mai intunecata a pieselor "Muta" si "Doua eve". Este o consecinta a maturizarii?
Marcel: Exact ceea ce am mentionat mai sus: sunt anumite aspecte si nuante care apar, dar nu sunt neaparat elemente mai dramatice. Acum starile sunt mult mai bine conturate, spre deosebire de starile sterse sau abia deslusite din piesele mai vechi.  stim exact cum trebuie sa redam o stare a Alternosferei,  una mai reala, mai pragmatica, mai bine definita. Noi nu suntem o trupa care s-ar incadra in atmosfera unei nunti, a unei cumetrii sau a unui party. Desi in viata suntem pozitivi si optimisti, in muzica suntem putini mai tristi si mai „minori”. Chiar daca intr-un refren al formatiei Alternosfera vor fi patru acorduri majore, starea generala va fi un minor.

Formatia a luat nastere in Chisinau, Republica Moldova. Ce parere aveti de faptul ca romanii de aici va considera ai lor in timp ce moldovenii de acasa va adjudeca?
Marcel: Nu sunt de acord ca majoritatea ne adjudeca sau ne considera de-ai lor sau de-ai nostri.  Da, exista comentarii pe site-uri web lasate de persoane complexate care incearca astfel sa se manifeste si nu o fac in cea mai buna forma. Noi, cei din Republica Moldova si din Romania, existam  in acelasi spatiu cultural. Mai mult decat atat, afirm in cunostinta de cauza ca si vorbitorii de limba rusa vin cu cea mai mare placere la concertele Alternosfera si depun efortul si reusesc sa perceapa foarte bine mesajul trupei.  Totodata, sunt vorbitori de romana care nu inteleg mesajul trupei. Prin urmare, limba vorbita si hotarele dintre tari nu sunt un obstacol, iar muzica nu are nationalitate.

"Politicul isi doreste foarte mult sa patrunda in muzica, si cred ca muzicienii nu ar trebui sa permita asa ceva"

Ce credeti despre faptul ca la toate clipurile voastre lumea simte nevoia sa dezbata subiecte de genul Basarabia este/nu este pamant romanesc? Are loc politica in muzica?
Marcel: Asa sunt vremurile acum cand unele structuri sau persoane cu interese ascunse te provoaca la astfel de polemici, nu numai in discutiile care au ca subiect muzica. Scopul lor este sa creeze discordie, incercand sa divizeze oamenii pe criterii etnice. Politicul isi doreste foarte mult sa patrunda in muzica, si cred ca muzicienii nu ar trebui sa permita asa ceva. In calitate de cetatean, simt nevoia sa-mi manifest viziunile politice sau sociale, dar ca artist nu am sa accept niciodata participarea, de exemplu, in campanii electorale, sau sa recurg la mesaje cu discordie si ura interetnica. Suntem dintr-o tara locuita de multe etnii si nu ne plasam nici de o parte a baricadei, nici de alta. Mai mult decat atat, trupa Alternosfera nu va nega niciodata adevarul istoric: Republica Moldova a fost smulsa din spatiul romanesc. Noi vorbim aceeasi limba si suntem romani. Totodata, nu vom veni niciodata cu mesaje de acest gen prin intermediul muzicii noastre.  

Vorbiti-ne un pic despre noul album "Virgula". Ce anume v-a inspirat si de ce se numeste "Virgula"?
Marcel: "Virgula" face parte din trilogia "Epizodia", inca 2 discuri urmeaza sa fie lansate in timpul apropiat, desi in clipa de fata nu stim exact cum vor arata partea a doua si a treia. Cat priveste prima parte, aceasta este "Virgula", un LP cu 14 piese. Este un concept care are la baza numarul PI, cea mai importanta si celebra constanta matematica. Suntem o sfera, iar constanta PI are o relatie mistica profunda cu natura cercului. Virgula se afla in miezul aproximatiei 3,14 si prin urmare „Virgula” separa intregul de fractionar, rationalul de irational, existenta de vis, sentimentele punctiforme si episoadele discrete de continuitatea vietii. In acelasi timp, ea le si uneste.

Pe noul disc se simt mai multe infulente "indie". Care sunt trupele contemporane pe care le ascultati cu placere?
Marcel: Noi ascultam totul. incepand cu Seattle-ul anilor 90, pana la cele mai recent aparute trupe.  si nu este neaparat indie! Nu incercati sa definiti muzica Alternosferei printr-un stil, curent sau stereotip anume. in acest context vreau sa specific ca niciodata nu am cantat cover-uri sau nu am ales partituri urmarind tendintele. Nu am avut drept reper un stil sau curent anume. Atunci cand toata lumea a inceput sa asculte Limp Bizkit sau Rammstein si incercau sa-i imite, noi am facut muzica asa cum am simtit-o.

Vreti sa cantati in continuare in romana sau v-ar placea sa va extindeti si spre piata din Occident?
Marcel: Ne planificam activitatea pentru viitorul imediat si nu consideram strategii de lunga durata. Nu ne planuim activitatea dupa tiparul:  scoatem acest album, dupa care ne dam putin in engleza si incercam sa cucerim piata Occidentala. Nu cred ca in timpul apropiat Alternosfera va incerca sa cante in engleza sau in alta limba decat in romana. Desi nu exclud ca, in cazul in care vom primi vreo oferta interesanta din alta parte (din Rusia, de exemplu), sa facem o piesa in rusa. Totul depinde de modul in care vor evolua lucrurile si sunt aproape sigur ca romana este limba care poate patrunde pana si in inimile celor care nu o cunosc.


"Cred ca industria muzicala din Romania nu este orientata spre inovatie, progres si investitii in nume noi"

Turneul vostru "Virgula",desi a fost amanat, a avut un succes urias. V-ati asteptat la o asemenea primire?
Marcel: Da, am avut ceva probleme chiar din startul turneului: niste neclaritati organizatorice la care s-au adaugat conditii meteo proaste. Au fost ninsori abundente si era aproape imposibil sa circuli in siguranta cu microbuzul si remorca atasata. Mai mult decat atat, pentru cateva zile au fost inchise toate punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova si Romania. si pe langa asta, am inhatat o viroza acuta care m-a tinut la pat cateva saptamani. Dar am reusit sa reprogramam majoritatea concertelor, iar prima parte a turneului "Virgula" se va  incheia cu un concert de proportii intr-unul din cluburile bucurestene. in aprilie ne vom afla la Chisinau pentru a finaliza unele lucruri iar turneul va fi reluat in luna mai cand vom aparea intr-o serie de concerte de club si open-air-uri.

Ce va place la industria muzicala din Romania? Ce nu va place? Dar la cea din Moldova?
Marcel: Ne place in primul rand ca Romania se dezvolta. De fiecare data cand revenim intr-un oras remarcam schimbarile spre bine, simtim acest un lucru. Iar atunci cand un oras se dezvolta economic, apar si schimbari in industria muzicala: posibilitati noi, se deschid locatii mai bune. Totusi, la acest capitol, cred ca Romania duce lipsa de sali concertistice bine puse la punct, specializate si dotate cu echipament destinat concertelor live. Aceeasi problema exista si in Republica Moldova unde nu exista locatii destinate trupelor rock, locatii dotate cu scule si echipament performant pentru o prestatie live la nivel. Mai mult decat atat, in Republica Moldova nu exista show-bussines. Romania, de exemplu, produce foarte multa muzica pop, chestie cu care, printre altele,  nu vrem si nici nu are sens sa luptam. Popul in general este motorul dezvoltarii industriei muzicale. Dintr-un punct de vedere, este foarte bine ca exista muzica pop, dar, din pacate, in Romania muzica pop este un fel de copy-paste din Occident, cu sunete trase la indigo, melodii asemanatoare, foarte usor de memorat si intonat. Ce nu imi place in Romania este atitudinea persoanelor cu pozitii cheie in aceasta industrie, reticenta posturilor radio fata de artistii locali. Cred ca industria muzicala din Romania nu este orientata spre inovatie, progres si investitii in nume noi. Nu apar pe scena mare trupe noi, ele ramanand in underground, ceea ce nu este ok! Nu absolv de vina nici trupele care fac greseli, atat ele cat si cei care administreaza industria. in aceste conditii, multe trupe prefera sa se dea batute, cand, de fapt, ar trebui  sa lucreze la concerte sau sa produca albume. Nu exista oameni care ar fi interesati sa depisteze si sa promoveze acesti artisti tineri.

Ce urmeaza dupa acest turneu? Vreun videoclip pe care sa il putem vedea la MTV?
Marcel: Avem filmate doua videoclipuri care sunt in prezent pe masa de montaj si urmeaza sa filmam inca vreo cateva imediat ce facem release-ul albumului. As putea spune ca singura activitate a Alternosferei, pe langa concerte, vor fi filmarile si lansarea materialelor video care cu siguranta vor aparea atat la MTV cat si pe alte posturi TV.

Ce anume s-a schimbat in stilul vostru de-a lungul timpului?
Marcel: Ne-am schimbat noi si, odata cu noi se schimba si muzica. Ce este important e ca a ramas tot ce e mai bun. Lucrurile care acum cativa ani pareau necoapte s-au maturizat odata cu noi si au fost valorificate la maxim. in rest, facem aceeasi muzica pe care o simtim doar ca punctul de vedere a suferit modificari si suntem mult mai buni din punct de vedere tehnic. Exista multe melodii, pasaje, bucati intregi, care au fost concepute prin anii 2000 – 2001, dar din cauza lipsurilor tehnice, piesele erau "puse" pe raft. Acum le-am reanimat. Alternosfera  merge mai departe, ne maturizam, ne dezvoltam si continuam sa experimentam cu muzica noastra. 

Multumim Alternosfera si Marcel Bostan pentru interviu!

Reamintim ca maine, 31 martie, Alternosfera sustine un concert in clubul Safe House din Bucuresti. Trupele din deschidere sunt Synops si Changing Skins. Nu lipsiti!

(Alexandra Furnea)


1 Comment on Alternosfera: Cand toata lumea a inceput sa-i imite pe cei de la Rammstein si Limp Bizkit, noi am facut muzica asa cum am simtit-o

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*