ARTmania Festival anunță Wardruna, Haken, TesseracT, Port Noir si Vulture Industries pentru ediția din 2023

Artmania Festival 2023
Artmania Festival 2023

Trupele Wardruna, Haken, TesseracT, Port Noir si Vulture Industries vor urca pe scenă anul viitor, la cea de-a 16-a ediție ARTmania Festival, ce va avea loc la Sibiu în perioada 28-30 iulie.

Grupul norvegian neo dark folk Wardruna, a susținut anul acesta un turneu sold out în Europa. Trupa Wardruna va urca pe scena festivalului după patru ani de la primul show susținut la ARTmania, când și-a prezentat albumul Skald. În 2023, norvegienii vor aduce și compoziții dintre cele mai noi, incluse pe al cincilea album, apărut la începutul anului 2021, Kvitravn

Einar Selvik a pus bazele trupei Wardruna la începutul anilor 2000, împreuna cu Lindy Fay Hella. Debutul discografic a avut loc pe 19 ianuarie 2009, cu Gap var Ginnunga, primul album din trilogia Runaljod, care stă sub semnul a 24 de rune. Cel de-al doilea album al trilogiei, Yggdrasil, a fost înregistrat folosind unele dintre cele mai vechi instrumente tradiționale nordice. Ragnarok este ultimul album al trilogiei, fiind lansat spre finalul anului 2016. Doi ani mai tarziu, a aparut Skald. Pe lângă stilul muzical aparte, transpus mai ales pe scenă, Wardruna este o trupă celebră și datorită coloanei sonore a serialului Vikings.

Haken este un grup britanic progressive rock.  Haken revine la ARTmania Festival după cinci ani de la prima prezență pe scena festivalului din Sibiu. Trupa britanică a fost fondată în 2007 de multi-instrumentistul Richard Henshall, chitaristul Matthew Marshall și solistul Ross Jennings. Haken a debutat discografic trei ani mai tarziu, cu Aquarius. Componenta trupei s-a modificat de-a lungul anilor, în prezent line-up-ul fiind Ross Jennings (vocal), Richard Henshall (chitara si clape), Raymond Hearne (tobe), Charles Griffiths (chitară), Peter Jones (clape) și Conner Green (bas). În prezent, trupa se pregătește de lansarea celui de-al saptelea album, Fauna, pe care este inclus single-ul Nightingale, apărut anul acesta.

Trupele TesseracT (Marea Britanie), Port Noir (Suedia) și Vulture Industries (Norvegia) vor concerta anul viitor pentru prima dată la ARTmania Festival.

Grupul englez TesseracT practică progressive metal. Bazele trupei au fost puse în 2003, iar primii patru ani a fost proiectul solo al chitaristului Alec ”Acle” Kahney. În prezent, din grup fac parte Daniel Tompkins (voce), James Monteith (chitară ritmică), Amos Williams (bas) și Jay Postones (tobe, percutie). TesseracT, considerat pionier al stilului djent, a lansat până în prezent patru albume de studio: One (2011), Altered State (2013), Polaris (2015) și Sonder (2018), și două albume live, Odyssey/ Scala (2015) și Portals (2021). Cea mai recentă apariție discografică este EP-ul Regrowth, apărut anul acesta.

Grupul suedez Port Noir, practică un amestec de rock old school, progressive, hip hop și R&B, a fost lansat în 2011 ca proiect al lui Love Andersson (bas, voce), Andreas Wiberg (tobe) și Andreas Hollstrand (chitara, clape si backing vocals). Port Noir a atras rapid interesul comunității muzicale prin sound-ul deosebit, inspirat de artisti precum Queens of the Stone Age, Daft Punk, Rage Against the Machine si The Weeknd. Trupa a debutat, cu Puls (2013), urmat de Any Way the Wind Carries (2016), The New Routine (2019) si Cuts (2022). În acest timp, trupa si-a continuat ascensiunea, ajungand sa concerteze în turnee cu formații ca In Flames, Pain of Salvation și Karnivool.

Vulture Industries este un grup norvegian avant-garde progressive metal. Trupa s-a format în 2004, având la bază membri ai trupei goth rock Dead Rose Garden. Primul album Vulture Industries, Dystopia Journals, a apărut în anul 2007. Aclamat de critică, acest album a fost urmat de The Malefactor’s Bloody Register, de asemenea bine primit de public. Au urmat alte două materiale de studio. În ultimii ani, trupa a făcut parte din line-up-ul mai multor festivaluri din Europa, iar la Sibiu va aduce un show recunoscut pentru scenografia și teatralitatea sa.

Wardruna, Haken, TesseracT, Port Noir și Vulture Industries se alătura trupelor Porcupine Tree (Marea Britanie), Emperor (Norvegia), Samael (Elveția) și Pain of Salvation (Suedia), care au fost confirmate pentru ediția de anul viitor a festivalului, iar alte nume urmează sa fie anunțate în curând.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*