Te poti baza pe norvegieni sa faca muzica intunecata, complexa, dura si plina de semnificatii. Fie ca vorbim despre Extreme sau despre Symphonic ori Gothic, nu exista gen de metal care sa nu fie reprezentat pe aceasta piata.
Acum 14 ani, in Stavanger, lua nastere, din initiativa acestui veritabil „Uomo Universale” heavy pe numele sau Morten Veland, formatia SIRENIA care, adepta a unui melanj original intre acrobatii simofnice si elemente gotice, s-a impus rapid drept unul dintre numele de referinta ale scenei metal internationale.
In luna mai a acestui an, Sirenia a lansat noul disc, „The Seventh Life Path”, cel mai complex si dur din vasta cariera a grupului. Cu ocazia turneului de promovare a discului, trupetii vor poposi si in Romania, unde vor sustine un concert in cadrul Maximum Rock Festival 2015, in data de 16 octombrie.
Am profitat de acest lucru pentru a sta de vorba cu mastermind-ul din spatele Sireniei, Morten Veland. Rezultatul il puteti lectura in interviul de mai jos!
Cel mai recent album al vostru, „The Seventh Life Path”, este opulent, cu aranjamente spectaculoase si de o complexitate coplesitoare. Ce v-a inspirat sa realizati un disc atat de sofisticat?
Dupa ce, pret de cateva albume, m-am concetrat sa compun piese foarte melodioase si catchy, mai scurte si mai accesibile ca aranjamente, am simtit nevoia sa depasesc aceasta faza. Inca de la ultimul disc, „Perils of the Deep Blue” am luat-o intr-o noua directie. Cantecele au devenit mai lungi, aranjamentele mai complexe si am recuperat multe elemente heavy si extreme. Am muncit din greu sa aduc imbunatatiri nivelului tehnic, mai ales pe noul disc. Simt ca aceasta a fost evolutia naturala pentru acest material. Cred ca „The Seventh Life Path” este cel mai heavy si intuncat disc pe care l-am scos pana acum.
Daca, la inceput, muzica voastra avea mai multe elemente gotice, ultimele discuri nu mai prea contin aceasta influenta. Ati ales sa fie asa sau reprezinta o evolutie naturala?
Personal, simt ca Sirenia a avut mereu aceste elemente in muzica ei, doar ca ele au fost prezente in cantitati diferite pe albume diferite. Cred ca exista alte discuri pe care aceste elemente se simt mai mult, dar ele se regasesc si pe „The Seventh Life Path”. „Elixir”, dupa parerea mea, este o piesa gotica tipica, dar cu mai multe variatii vocale decat o melodie 100% in acest stil.
Veti canta in Romania, la Maximum Rock Festival 2015. Care este primul lucru care va vine in minte atunci cand auziti cuvintele „publicul din Romania”?
Am mai cantat in Romania in trecut si a fost o experienta frumoasa pentru noi. Prima data am urcat pe scena la Sibiu, unul dintre cele mai cool si speciale locuri pe care le-am vizitat vreodata. Am iubit instant fanii romani si am fost foarte bine primiti. Romania este o tara cu o istorie bogata, cu multe mituri si cultura. Abia asteptam sa ne intoarcem!
Au trecut deja 7 ani de cand Ailyn s-a alaturat trupei. Inainte sa o gasiti, v-ati indoit de viitorul formatiei?
Da, de vreo cateva ori s-a intamplat acest lucru. Cred ca pentru toate formatiile exista suisuri si coborasuri, probleme si situatii diverse. Cu toate acestea, muzica este cea mai mare pasiune a mea asa ca nu imi este usor sa o las deoparte. Viitorul trebuie sa arate foarte rau pentru ca eu sa renunt la muzica…
Cel mai recent videoclip al vostru, „Once My Light”, este foarte emotionant si prezinta povestea unei vaduve care doreste sa-si puna capat vietii pentru a se alatura, in moarte, sotului ei pierdut. Aceasta tema a mai aparut in arta voastra. Exista un motiv anume?
Este o tema clasica despre care sa scrii, un subiect nemuritor. Este ceva cu care oamenii pot empatiza. Cred ca toti ne-am simtit asa la un moment dat in viata noastra.
Arta creata de voi este intunecata si intensa. Simti vreodata ca este prea mult, ca te scufunzi prea adanc in aceste sentimente abisale?
Mereu mi-am dorit ca muzica pe care o realizez sa starneasca emotii puternice ascultatorului. Este discutabil ce e prea mult si ce e suficient, dar, la final, cred ca este vorba despre gust personal. Cand compun o piesa, incerc sa transmit starea pe care o simt in acel moment.
Ce muzica ai ascultat in ultima vreme si ce parere ai despre starea actuala a rockului si a industriei muzicale?
Ascult tot felul de muzica, din tot felul de genuri si sunt foarte deschis la minte cand vine vorba despre aceasta arta. Cred ca trebuie sa fii asa pentru a deveni un bun compozitor. Este important sa ai o intelegere profunda si vasta a muzicii. Nu doresc sa-mi limitez in niciun fel creativitatea. Ascult de la Immortal, la Lana del Rey si cam tot la ce te poti gandi. Pentru noi, muzica buna este aceea care declanseaza emotii si sentimente in sufletul ascultatorului.
Una dintre piesele voastre va aparea in filmul „Abandoned Dead”. Cum a aparut aceasta colaborare? Aveti de gand sa va extindeti si in domeniul muzicii de film?
Un regizor din Los Angeles a luat legatura cu mine anul trecut. Auzise piesa noastra, „Ducere Me In Lucem” si s-a gandit ca este perfecta pentru filmul sau. Mi s-a parut o idee cool si ceva nou pentru Sirenia, asa ca am reactionat pozitiv din start la proiect. I-am oferit permisiunea sa foloseasca melodia noastra si abia astept sa vad si filmul.
Cat de profitabil este pentru o trupa din ziua de azi sa traiasca din arta ei? Iti imaginezi vreodata cum ar fi daca nu ai fi artist? Ai putea trai fara muzica?
Sa traiesti din muzica in ziua de astazi este foarte greu. Este o lupta si nu e deloc profitabil. Este o provocare sa supravietuiesti economic si trebuie sa faci extrem de multe sacrificii. Pe de alta parte, mie imi este imposibil sa traiesc fara muzica asa ca acest drum merita toate sacrificiile. Fiecare ora petrecuta facand muzica, este o ora castigata!
Un mesaj final pentru fanii vostri din Romania?
Lasă un comentariu