Velian: „Poate că scena rock/metal este mai săracă, dar măcar știe ce e libertatea!” (Interviu)

800 vizualizări

Trecem puțin granița la vecinii noștri bulgari și vorbim astăzi despre incertitudine și scopuri destructive, societate plină de consumerism, dar și grijă și speranță pentru o lume mai bună cu o trupă care merită să fie ascultată…mai ales pentru mesajele pe care le transmite! S-a numit Wartime, acum e VELIAN, și e o trupă care vrea cu siguranță să lase o amprentă pozitivă asupra acestei lumi prin muzica și mesajele pe care le transmite. Și pentru că va urca în curând pe scena Maximum Rock Festival 2016, am stat de vorbă cu băieții din trupă pentru a afla mai multe despre ei.

Velian2

Hai să vorbim puțin despre începuturile trupei VELIAN. Cum ați pornit la drum și ce poți să ne spui despre muzica voastră?

Am format trupa la începutul anului 2015, deci, da, avem cam 2 ani deja…aproape că învățăm să vorbim! 🙂 4 din 5 membrii au făcut parte din una din cele mai cunoscute trupe underground de extreme metal din Bulgaria, Wartime. Am decis să luăm o pauză de la prog-metal-ul pe care îl cântam cu Wartime și să ne focusăm pe ceva mai melodic. Am mai adăugat un al doilea chitarist la „echipa Wartime” formată dintr-un toboșar, basist, chitarist și vocalist. Și amuzant este faptul că el este persoana care scrie cea mai mare parte din muzică acum.

Muzica noastră este un mix de gothic, melodeath și symphonic metal. Practic, combinăm câteva din genurile noastre preferate și le amestecăm cu diferite voci: grohăieli, scream-uri, apoi ceva mai light, apoi melodic, ceva deep și ceva mai gothic pentru a obține ceva mai teatralical, mai expresiv. Influențele noastre majore vin de la Kamelot, Nightwish, Evergrey, Amorphis și Moonspell printre alții, și liantul dintre noi – Nevermore.

Povestește-mi puțin despre versurile pieselor, despre ce sunt ele?

Vocalistul nostru – Ivan Ivanov scrie majoritatea versurilor. Este un fel de Byron reîncarnat. 🙂
Versurile și întregul concept al trupei se centrează în jurul viitorului lumii – incertitudine și întuneric. Ca artiști, considerăm că avem obligația să arătăm publicului perspectivele și viziunile noastre, iar Velian are multe de spus. Desenăm un tablou sumbru post-apocaliptic a unei lumi în care totul s-a dus: dragostea, societatea și natura ca rezultat direct al iresponsabilității noastre ca oameni pe pământ. În același timp vedem speranță dacă toți n-am opri pentru un minut din scopurile distructive ale propriilor noastre interese și am începe să ne gândim și la ceilalți. De asemenea, ne confruntăm și cu alte probleme sociale precum sărăcia, împărțirea inegală a bogăției, consumerismul societății și egoismul oamenilor. Ca artiști, sperăm că vom putea lăsa un impact pozitiv prin intermediul muzicii noastre și a mesajelor.

Vara este de de obicei o perioadă mai aglomerată pentru trupe, dacă luăm în calcul sezonul concertelor și festivalurilor. Cum au fost pentru voi ultimele luni?

Am avut o vară liniștită din cauză că ne-am „îmbarcat” pentru alte proiecte legate de..uhm, nu avem de gând să spunem mai multe despre asta pentru moment. Este cel mai bine păstrat secret al nostru, dar în curând fanii vor afla despre el. Acest proiect, alături de punerea la punct a unor material pentru viitoarele single-uri, a fost vacanța noastră „artistică” și o pauză de care aveam nevoie. Ultimele două festivaluri la care am cântat în acest an au fost în Sofia la Metal Fest alături de Kreator, Paradise Lost, Powewolf, Battle Beast și Metalhead Meeting Festival în București, cu trupe precum Kreator, Dragonforce, Rotting Christ și Eluveitie printre altele. Nu facem foarte multe concerte deoarece de obicei ne trebuie o pregătire serioasă – multimedia, locul potrivit și altele, pentru a le da fanilor experiența pe care o merită.

Dacă ați avea ocazia, cu cine v-ar plăcea să plecați în turneu?

Hmm, un turneu  de vis pentru noi ar fi cu Pink Floyd: au o energie specială – mai dark, dar în același timp fără a fi privată de speranță.

Pe de altă parte, un turneu alături de alte trupe bulgare prin Europa ar fi un lucru minunat. Avem trupe foarte bune în prezent și cred că oamenilor le-ar plăcea ce văd și ce ascultă dacă trupele bulgare ar avea posibilitatea financiară de a ieși în lume și a face mai multe turnee.

Cum ți se pare că se prezintă scena rock/metal în zilele noastre?

Este foarte dificil și asta nu este o plângere, ci o observație. Vânzările de albume ating punctele cele mai joase din istorie – trupele pot supraviețui doar dacă pleacă în multe turnee. Acest lucru este în defavoarea fanilor deoarece concertele își pierd din exclusivitate și devin o rutină.
Metal-ul underground a fost mereu sărac, dar plin de satisfacții în ceea ce privește aprecierea fanilor, deci aici nu cred că avem de ce să ne plângem – fanii sunt acolo. Trupe mari devin, totuși, branduri din ce în ce mai comerciale și nu lideri creativi – au parte de prea multă presiune din toate părțile pentru a produce un anumit produs. Așa că da, suntem săraci, dar suntem LIBERI! 🙂

 A rămas puțin timp până o să cântați pe scena Maximum Rock Festival 2016. Ce așteptări aveți de la fanii de aici?

Am avut multe show-uri în trecut cu Wartime, iar acum cu Velian.
România a fost întotdeauna o țară primitoare. Iubim să cântăm pentru fanii români, pentru că la fel ca fanii bulgari, sunt pasionali și dispuși să acorde o șansă și trupelor nu foarte cunoscute. Sperăm că fanii  își vor lua 1-2 minute din timp pentru a intra pe Youtube și a căuta câteva piese, în speranța că vor înțelege despre ce cântă Velian.

Pregătiți ceva nou în perioada următoare?

Două sau trei single-uri noi alături de videoclipuri, niște show-uri exclusive și un cover al toboșarului în Playboy.

Mai aveți ceva de adăugat?

Ladies & gents, pregătiți-vă  să aruncați o privire către viitorul sumbru post-apocaliptic alături de Velian! Orice ne-ar aduce viitorul, asta depinde doar de noi și nimeni altcineva. Așa că alegeți să fiți liberi de cătușele societății plină de consumerism și fiți atenți la ce vă înconjoară și vă face întregi. Ne vedem la festival!

Ne întâlnim cu trupa VELIAN în cea de-a doua zi de MAXIMUM ROCK FESTIVAL!

Biletele pentru cele două zile se găsesc online pe pe  www.AmBilet.ro, www.IaBilet.ro, dar și în rețeaua Eventim.ro (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo și librăriile Cărturești și Humanitas) la prețul de 125 lei (azi este ultima zi) și, de asemenea, vor putea fi achiziționate și la intrare la prețul de 135 lei.

 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*